Αρκετοί επιδημιολόγοι, με δηλώσεις τους, αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για πραγματοποίηση ρεβεγιόν με ανώτατο όριο τα 9 άτομα, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε εχθές, αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «ειδικώς για τις ημέρες 24,25 Δεκέμβρη 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021, επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων που προέρχονται από έως 2 οικογένειες».

Παρ’ όλα αυτά, όπως δήλωνε στο MEGA η Αθηνά Λινού, «ο αριθμός 9 κανείς δεν γνωρίζει πως προέκυψε, ούτε για τις αναμονές έξω από τα καταστήματα, ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τα σπίτια στο ρεβεγιόν. Είναι ένας αυθαίρετος αριθμός ο οποίος δεν προτάθηκε από την επιτροπή», επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να δημιουργήσει το κάθε σπίτι τη δική του «φούσκα», ενόψει και των εορτών, η οποία όμως θα είναι η ίδια για όσο χρειαστεί, καθώς εάν αλλάζουν οι παρέες διαρκώς, ο κίνδυνος διασποράς του ιού αυξάνεται.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος , μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωνε κατατοπιστικά: «Τι ρεβεγιόν; Μια οικογένεια θα κάνει Χριστούγγενα μεταξύ της και τέλος», αναφέροντας πώς έχει δημιουργηθεί σύγχυση με τον αριθμό των 9 ατόμων και υπογραμμίζοντας πώς ο αριθμός αυτός δεν έχει κανένα νόημα αν είναι να μαζευτούν άτομα από διαφορετικές οικογένειες».

Ads

Παράλληλα, με τη σειρά του, και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Άγγελος Χατζάκης, τόνιζε στο newsbomb.gr πως «το μέτρο για όριο 9 ατόμων στα σπίτια για τα εορταστικά τραπέζια, μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία εστιών διασποράς, καθώς είτε υπάρχουν 4 άτομα μέσα σε ένα σπίτι είτε 20 ο κίνδυνος ελλοχεύει. Παίζουμε ξεκάθαρα με την τύχη, καθώς πρόκειται για μία κατάσταση την οποία δεν μπορεί κανένας να ελέγξει»
 
Αντίστοιχα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την αντίθεση της τόσο με τον αριθμό των 9 ατόμων στα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν, όσο και με το άνοιγμα των εκκλησιών παρουσία πιστών.

«Διαφωνώ κάθετα με τον αριθμό των 9 ατόμων στο τραπέζι των εορτών, διότι ενδοοικογενειακά μεταφέρεται πολύ εύκολα ο ιός. Μόνο η οικογένεια από τα άτομα που αποτελείται θα καθίσουν στο τραπέζι να γευματίσουν.Αλλιώς φοβάμαι ότι θα γίνει μετάδοση σίγουρα, γιατί ένας ασυμπτωματικός να υπάρχει από την άλλη οικογένεια, μπορεί να κολλήσουν όλοι. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι δε θα έχεις απόσταση πάνω από 2 μέτρα για να φας και μάσκες δε θα υπάρχουν. Επίσης, οι λειτουργίες θα πρέπει να γίνουν με τους ιερείς και τους ψάλτες και ο υπόλοιπος κόσμος να είναι στο σπίτι του, να προσευχηθεί από εκεί και να βλέπει τη λειτουργία από την τηλεόραση» , δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη.

Παράλληλα, τόνισε επίσης πως «ούτε Πάσχα δε θα κάνουμε στα χωριά», ξεκαθαρίζοντας ότι  θα πρέπει να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και το καλοκαίρι, καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού.

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, επισήμανε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν πελάτες ακόμα και σε μικρά μαγαζιά με τόσα κρούσματα.

«Πώς να συζητήσουμε για άρση περιορισμών όταν έχουμε πάνω από 1.200 κρούσματα την ημέρα; Τα κρούσματα μπορεί να έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά εμείς περιμέναμε αυτές τις μέρες με τα μέτρα που είναι σε ισχύ να υπήρχε πολύ μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων», ανέφερε η κυρία Παγώνη, για να προσθέσει πως «έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες», καθότι, όπως δήλωσε, «τον Ιανουάριο ξεκινούν και οι άλλες ιώσεις».