Σημαντικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον τον Πρωθυπουργό στη Βουλή. Οι αποφάσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η ΓΣΕΕ έκανε λόγο για εργασιακές συνθήκες τύπου Κίνας και Ινδίας.
 

Ads

Ειδικότερα, στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε διετές «πάγωμα» της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη και υπογραφή τους. Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, συζητήθηκε η διευκόλυνση σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα. Η επιχειρησιακή σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορεί να υπογραφεί από σωματείο, είτε από ένωση που εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.

Επισημαίνοντας ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν καταργείται, το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι η επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να υπογραφεί είτε από σωματείο, είτε από ένωση προσώπων, εφόσον αυτή εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Ads

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κατώτερων μισθών, κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η τρόικα ζήτησε να υπάρξει μια συζήτηση που θα καταλήξει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ από τη μεριά της κυβέρνησης διευκρινίστηκε ότι μια γενικευμένη μείωση μισθών θα έχει πολλαπλές συνέπειες στην οικονομία της χώρας και ως εκ τούτου το ζήτημα αυτό είναι ευρύτερα κυβερνητικό.

Διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση αυτή, την οποία ζήτησε η τρόικα, δεν αφορά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, ή την καταβολή της 6ης δόσης, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε, επίσης, ότι στην σημερινή κυβερνητική σύσκεψη δόθηκε το «πράσινο φως» για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

«Εργασιακές συνθήκες τύπου Ινδίας και Κίνας»

Έντονη κριτική στις αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας άσκησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. «Όχι μόνο “το βαρέλι δεν έχει πάτο”, αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό», αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος και εκτιμά ότι με τις αποφάσεις αυτές, «παραχωρούνται ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η τρόικα για τις Συλλογικές Συμβάσεις και οδηγούν στη δραματική και θλιβερή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα καταργείται το εργατικό δίκαιο και το συνταγματικό πλαίσιο που το περιβάλλει, το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, και οι – υπερνομοθετικής ισχύος – Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας».

«Ας μην “κοπιάζει” άλλο η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και προσθέτει ότι «τέτοιες αποφάσεις βγάζουν τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού». «Την ύστατη στιγμή καλώ την κυβέρνηση να μην νομοθετήσει αυτά που η τρόικα επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου», καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.

«Την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι δήθεν υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις και ενώ τις έχει υπονομεύσει εδώ και καιρό, μεθοδεύει την πλήρη κατάργησή τους με την επέκταση των λεγόμενων επιχειρησιακών συμβάσεων και το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων», σχολίασε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα όσα αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης.
 
«Πρόκειται περί μιας ακόμα αθλιότητας που διαπράττει σε βάρος των εργαζομένων, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα ταξικό έγκλημα. Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα και δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα. Πάνε κατευθείαν στην τσέπη της εργοδοσίας. Καμιά εργαζόμενη, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει πια αυταπάτες», τόνισε το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κατεδάφιση είναι πρώτη. Στην ανέγερση είναι όμως παντελώς απούσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λα.Ο.Σ. Κώστας Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τα νομοσχέδια για εφεδρεία και περικοπή επικουρικών συντάξεων. «Αν δεν αυξήσουμε το ΑΕΠ, κάθε 6 μήνες θα ψαλιδίζουμε θέσεις εργασίας, θα κόβουμε μισθούς, συντάξεις και οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό βοήθημα», πρόσθεσε.

 «Η κυβέρνηση με τις σημερινές αποφάσεις της, σε συμφωνία με την τρόικα, έδωσε ακόμα δυο θανάσιμα χτυπήματα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τη διετή αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δημιουργεί στον ίδιο κλάδο εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, αυτούς για τους οποίους θα ισχύουν και τους άλλους στους οποίους δεν θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και θα παίρνουν πολύ μικρότερους μισθούς. Με τη δυνατότητα που δίνεται να υπογράφονται επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από τον εργοδότη με τα 3/5 των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις οποίες θα προβλέπονται μειώσεις μισθών, λύνονται τα χέρια των επιχειρήσεων να κάνουν ό,τι θέλουν εκβιάζοντας με απολύσεις τους μεμονωμένους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ανάγκη να ανατραπεί  η κυβέρνηση Παπανδρέου «με τους αγώνες του λαού, πριν μετατρέψει τη χώρα όσον αφορά στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις όχι σε Ινδία, αλλά σε Πακιστάν».