Το 47,8% των Κρητικών εκτιμά ότι υπήρχαν περιθώρια για τη λήψη ηπιότερων μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το 45,75% θεώρησε αναγκαία τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος και την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας.

Ads

Πάντως το 32,3% των πολιτών δεν είναι διατεθειμένο να δώσει κανένα περιθώριο χρόνου στην κυβέρνηση. Αντίθετα το 26,3% δίνει στην κυβέρνηση Παπανδρέου όλη την τετραετία προκειμένου να αποδώσουν τα μέτρα, το 21,2% δίνει ένα χρόνο ακόμη, το14,5% δύο χρόνια ενώ μόλις το 5,7% δεν διατυπώνει άποψη σχετικά με το θέμα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Παγκρήτια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωστα Ζοπουνίδη, διευθυντή του εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Χρήστου Σκιαδά, διευθυντή του εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, και του υποψηφίου Διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων, Γιώργου I. Ματαλλιωτάκη.

Οι υπαίτιοι της οικονομικής κρίσης

Το 84,4% των συμμετεχόντων εκτίμηση πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν στις τελευταίες εκλογές είχε επικρατήσει η ΝΔ, ενώ αντίθετη γνώμη έχει μόλις το 9,4% του δείγματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 48,1% των πολιτών υποστηρίζει ότι η οικονομία έφτασε στο σημείο αυτό εξαιτίας των χειρισμών και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις. Το 26,5% χαρακτήρισε υπεύθυνο για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας, συνολικά το οικονομικό σύστημα, το 14,3% την επίθεση που δέχθηκε η χώρα από κερδοσκόπους και το 8,4% απέδωσε ευθύνες στις πολιτικές και στους χειρισμούς τις Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Θύματα απολύσεων το 25,5%

Ads

Αναφορικά με την άποψη των πολιτών για τον τρόπο που η κρίση πιθανόν να έχει επηρεάσει την εργασία τους ή κάποιου κοντινού τους προσώπου, το 32,6% δήλωσε ότι η εργασία τους δεν έχει υποστεί καμία επιρροή λόγω της οικονομικής κρίσης, εκτός από τις περικοπές στο μισθό, το 31,5% ότι υπήρξε αναγκαστική ημιαπασχόληση, ενώ το 25,5% του δείγματος δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα απόλυσης.

Την ίδια ώρα το 88,4% των πολιτών δηλώνει πως συμφωνεί με τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, σε αντίθεση με το 7,5% που έχει διαφορετική πεποίθηση. Ανάλογη γνώμη σχετικά με την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με επιπλέον επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν οι πολίτες διατυπώνοντας σε ποσοστό 72,9% ότι συμφωνούν και σε ποσοστό ύψους 18,5% ότι διαφωνούν.

Απαισιοδοξεί η Κρήτη

Το 34,2% των ερωτηθέντων εκφράζει μεγάλη απαισιοδοξία υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, το 30,3% πιστεύει ότι θα χρειαστούν πέντε έως και δέκα χρόνια, το 16,8% πιστεύει ότι θα χρειαστούν έως πέντε χρόνια και ένα μικρό ποσοστό 2,2% διατυπώνει αισιόδοξη άποψη ότι εντός δύο ετών θα έχουμε βγει από την κρίση.

Οι προτάσεις των κρητικών για έξοδο από την κρίση

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα το νέο οικονομικό μοντέλο θα πρέπει σε γενικές γραμμές να περιλαμβάνει σε ποσοστό 49,8% περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις ενώ σε ποσοστό 30,4% περισσότερες κρατικοποιήσεις. Την ίδια ώρα, το 55,5% των Κρητικών υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή του πλούτου ενώ το 34,9% προτάσσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της αγοράς.

Επιπλέον το 29% τάχθηκε υπέρ της στήριξης και της ενίσχυσης της ελληνικής γεωργίας και ευρύτερα του πρωτογενούς τομέα, το 22,7% τάχθηκε υπέρ της στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας ενώ το 14,5% προτάσσει τον δραστικό περιορισμό των υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων.

Η Παγκρήτια έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 17-20 Μαΐου 2010 σε αντιπροσωπευτικό ποιοτικά δείγμα 1.226 νοικοκυριών της Κρήτης με χρήση δομημένων ερωτηματολογίων και τηλεφωνικών προσωπικών συνεντεύξεων.