Με κινητοποίηση στη δομή της Ριτσώνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τίμησαν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι τον αγώνα των προσφύγων το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ads

Ωστόσο, η προγραμματισμένη εκδήλωση του Green Sprout School του σχολείου της δομής της Ριτσώνας την Τρίτη ακυρώθηκε εξαιτίας των εξελίξεων. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς.

Είχε προηγηθεί δύο μέρες νωρίτερα, η κατάθεση στη διαβούλευση σχεδίου νόμου από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις, στέλνοντας ένα συμβολικό μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και τη Σύμβαση της Γενεύης, που κλείνει φέτος 70 χρόνια. Η πρόσφατη ΚΥΑ της κυβέρνησης που αναγνωρίζει «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία για τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων της χώρας μας αλλάζει αιφνιδιαστικά το τοπίο.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που περίμεναν χρόνια στη χώρα μας για να κάνουν την πολυπόθητη συνέντευξη και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου, να πάρουν προσφυγικό καθεστώς, τώρα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν υπέβαλαν το αίτημά τους στην Τουρκία και κινδυνεύουν με άμεση απέλαση ή, σε περίπτωση που δεν τους δεχτεί η Τουρκία, να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα σε μετέωρο νομικό καθεστώς.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες οικογένειες Αφγανών της Ριτσώνας έχουν ειδοποιηθεί αιφνιδιαστικά ότι το αίτημά τους για άσυλο δεν θα κριθεί επί της ουσίας στην Ελλάδα. Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν χαρτιά για όλους και όλες, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οικονομικό επίδομα, ελευθερία κίνησης και πρόσβαση στην εκπαίδευση.