Μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και οποιαδήποτε επίθεση σε βάρος της θα αποτελεί και επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Ads

Απαντώντας στις τουρκικές απειλές ενόψει της έναρξης των ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, από το βήμα της Βουλής ο κ. Πάγκαλος επισήμανε πως «η Κύπρος είναι ανεξάρτητο μέλος του ΟΗΕ και έχει δικαίωμα να καθορίσει αυτοτελώς τα συμφέροντά της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλες χώρες».

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη, πρόσθεσε επίσης πως «κάνει πολύ άσχημα η τουρκική κυβέρνηση που επεμβαίνει με επιχειρήματα εκφοβισμού. Αυτό όμως είναι προς όφελος της ελληνικής αξιοπιστίας μας καθώς οι εταίροι μας, μας έλεγαν υπερβολικούς».

Γ. Καρατζαφέρης: Όχι και να αφήσουμε τον Τούρκο να κάνει ό, τι θέλει

«Μας προκαλεί η Τουρκία και μας προκαλεί πλέον και με πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο. Προκαλώντας για πόλεμο την Κύπρο είναι σαν να προκαλεί και εμάς», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην ζητήσει να πάει πίσω η γεώτρηση.

Ads

«Η Τουρκία προκαλεί και απέναντί της έχει την ΕΕ και το γνωρίζει ότι όπως, με όποιο τρόπο και εάν επιτεθεί πάει πίσω το όνειρό της 30 χρόνια για ένταξη στην ΕΕ.. Να μη δώσουμε εμείς διέξοδο στο πρόβλημα που η Τουρκία μόνη της δημιούργησε στον εαυτό της. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Τουρκία άλλη γλώσσα μιλάει στη διπλωματία και άλλη όταν θέλει να επιβάλει τις διεκδικήσεις της», συνέχισε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο, όχι όμως και να αφήσουμε τον Τούρκο να κάνει ό, τι θέλει. Με όλη αυτήν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, έχουμε αφήσει τα εθνικά θέματα σε 2η γραμμή. Μην φτάσουμε στο σημείο αύριο το πρωί να μην έχει η χώρα τη σημερινή της αρτιμέλεια και έχουμε ακρωτηριασμούς», κατέληξε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ.

Επαγρυπνά η Κύπρος

Από την Κύπρο, πάλι, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε πως επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών.

Σε αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε, η Εθνική Φρουρά πρέπει να αναδείξει τις αρετές και τις αξίες της υπευθυνότητας και της συνειδητής πειθαρχίας και να είναι αξιόπιστη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη. Οι ένοπλες δυνάμεις, πρόσθεσε, καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού.

Αντιτίθεται στις απειλές Ερντογάν τουρκοκυπριακό κόμμα

Το τουρκοκυπριακό κόμμα «Ενωμένη Κύπρος» δεν ευνοεί της απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου, με αφορμή της έρευνες για φυσικό αέριο, που πρόκειται να αρχίσουν στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο γενικός του γραμματέας του κόμματος Ιζέτ Ιζτζάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε σημείο της Κύπρου, από τα βουνά μέχρι τη θάλασσα, ανήκει στους Κυπρίους και πως δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο απειλών από κανένα».

Ο κ. Ιτζιάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι το κύριο εργαλείο, με βάση το οποίο ρυθμίζονται αυτά τα θέματα. Επίσης, κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και στις δυο κοινότητες, να δράσουν από κοινού, για να εμποδίσουν οποιαδήποτε ένταση ή αρνητική εξέλιξη στην περιοχή.