Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ουσιαστικά εγκρίνει την επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2020 του δανείου των 110 δισ.ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Σε κάθε πάντως περίπτωση, όπως αναφέρει, το ΔΝΤ αναμένει την έγκριση του Eurogroup για να προχωρήσει η διαδικασία της επιμήκυνσης ενώ ήδη οι περισσότερες χώρες φαίνεται να τάσσονται υπέρ.

Ads

«Τα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, συν δύο χρόνια αποπληρωμής του δανείου, θα γίνουν 4,5 για την περίοδο χάριτος και στη συνέχει 5,5 για την αποπληρωμή του δανείου» τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης.

Προσθέτει πως, σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο αυτό καθορίζεται αυτόματα και σαφώς χαμηλότερα από της Ε.Ε ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξειδικευτούν περισσότερο τα διαρθρωτικά μέτρα και πρέπει να γίνουν πολλά έως το Φεβρουάριο.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίθεση της αντιπολίτευσης στο μνημόνιο, απάντησε ότι εκεί που είχε φτάσει η Ελλάδα δεν είχε την πολυτέλεια άλλης εναλλακτικής λύσης διότι αυτή θα οδηγούσε σε πτώχευση. «Δεν θα μπορούσε να καλύψει μισθούς, συντάξεις και δαπάνες νοσοκομείων. Η αναστάτωση στους καταθέτες θα οδηγούσε σε σοβαρότατη εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να δεσμεύσει καταθέσεις, ενώ θα ασκούντο αφόρητες πιέσεις από τους εταίρους για να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη», επισημαίνει.

Ads

Στο μεταξύ, νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, μειώσεις σε μισθούς και κοινωνικά επιδόματα και νέες περικοπές σε ΔΕΚΟ και δαπάνες υγείας, περιλαμβάνονται στα μέτρα ύψους 12,7 δισ. ευρώ την τριετία 2012 -2014 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από Ε.Ε. και ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση του Μαρτίου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής.