Κόσμος συγκεντρώθηκε στις εκκλησίες, έπειτα από την κυβερνητική υποχώρηση για τα Θεοφάνεια, με βάση την οποία, σήμερα (6/6), οι εκκλησίες παραμένουν τελικά ανοικτές για τους πιστούς, ενώ, πραγματοποιούνται και λειτουργίες, σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυσαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ενδεικτικές είναι οι εικόνες τόσο από τον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, όσο και από τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Μητρόπολη Καλαμαριάς, με πιστούς να συγκεντρώνονται από τα ξημερώματα.

Παράλληλα, πλήθος κόσμος υπήρχε και στον ναό του Αγίου Δημητρίου στους Αμπελόκηπους Αθήνας, αλλά και στον καθεδρικό ναό Αγίας Τριάδας στον Πειραιά.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως, τη σημερινή ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος εξερχόμενος του ναού σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε τα μέτρα να τηρούνται σε μεγαλύτερο βαθμό, απάντησε: «Εμένα μου το λέτε αυτό; Κοίταξε η Εκκλησία τι μέτρα έχει πάρει. Βγείτε τώρα στις παραλίες, βγείτε στο Σύνταγμα και βγάλτε το συμπέρασμα».

Ads

Όσον αφορά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρόμοιες εικόνες παρατηρούνται και στην Πάτρα, όπου αρκετοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στον Ιερό Νάο Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη πόλη, είχαν συσκευάσει τον αγιασμό σε ποτηράκια για take away.

image

Αντίστοιχα, εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν και στην Ιερά Μητρόπολη των Χανίων, την ώρα που πιστοί πήγαν να παραλάβουν τον αγιασμό αδιαφορώντας για την τήρηση των αποστάσεων και με ορισμένους εξ’ αυτών να μην φορούν ούτε μάσκες. 

Παράλληλα, οι αστυνομικές δυνάμεις, παρίστανται διακριτικά στους αύλειους χώρους των εκκλησιών, για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ενώ, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. παρενέβησαν, στη Θεσσαλονίκη, όταν ορισμένα άτομα, προσπάθησαν να πετάξουν τον Σταυρό στη Θάλασσα, στο ύψος του Λευκού Πύργου. 

Πιο συγκεκριμένα, η αστυνομία προσπάθησε να τους αποτρέψει κυνηγώντας τους για αρκετά μέτρα. Αφού έριξαν τον σταυρό στη θάλασσα, έγιναν τουλάχιστον 5 προσαγωγές.

Επίσης, στο Αίγιο, ο ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Ιερώνυμος και ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος προχώρησαν κανονικά σε ρίψη του Σταυρού στο παλιό λιμάνι της πόλης, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης. Μάλιστα, έπειτα από εισαγγελική εντολή, επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μητροπολίτη Ιερώνυμο για την τελετή ύψους 1.500 ευρώ και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς που βούτηξαν για τον σταυρό.

Ενώ, ασχημη κατάληξη είχε η απόφαση κάποιων νεαρών στην Αμάρυνθο να ρίξουν τον Σταυρό στη θάλασσα, παρουσία πλήθους κόσμου. Ένας παραπάτησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στον αυχένα και να διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα είναι τα εξής:

    • Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
    • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
    • Ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
    • Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
    • Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Φωτογραφίες και βίντεο από τους συγκεντρωμένους πιστούς στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι: 

image

image

Φωτογραφίες και βίντεο από τους συκγκεντρωμένους πιστούς σε Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και Μητρόπολη Καλαμαριάς αντίστοιχα:

image

Φωτογραφίες από την Ιερό Νάο Αγίας Σοφίας στην Αχαΐα:

image

image

Φωτογραφίες από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στον Πειραιά:

image

image

image

Βίντεο από τους συγκεντρωμένους πιστούς στην Ιερά Μητρόπολη Χανίων: