Η χώρα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών κανόνων για την εσωτερική αγορά στο εθνικό της δίκαιο, εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Δανία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Λετονία έχουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Ads

Συγκεκριμένα, ποσοστό 2.4% των ευρωπαϊκών οδηγιών για την εσωτερική αγορά για τις οποίες έχει παρέλθει η προθεσμία μεταφοράς δεν έχουν, επί του παρόντος, μεταφερθεί στην ελληνική νομοθεσία. Το αντίστοιχο ποσοστό στην «ΕΕ των 27» είναι κατά μέσο όρο 0,9%.

Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωπαϊκών οδηγιών (57), οι οποίες, είτε δεν μεταφέρθηκαν σωστά, είτε δε μεταφέρθηκαν εγκαίρως και ακολουθούν η Πολωνία (51) και η Πορτογαλία (45).

Σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σημειώθηκε μικρή μείωση (κατά 2,1%) του αριθμού των παραβάσεων στις 27 χώρες της ΕΕ, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η «φορολογία και τελωνειακή ένωση» και το «περιβάλλον» εξακολουθούν να είναι οι τομείς με τις περισσότερες παραβάσεις.

Ads

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων, οι περισσότερες διαδικασίες επί παραβάσει που εκκρεμούν αφορούν το Βέλγιο (111 υποθέσεις), την Ελλάδα (94 υποθέσεις) και την Ιταλία (92 υποθέσεις).