Την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση ανακοινώθηκε με διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από σχετικό αίτημα των ηγετών των αυτονομιστών των δύο περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ, αντίστοιχα. 

Ads

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε και την απόφασή του να μετακινηθούν ρωσικά στρατεύμα για «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Ντονμπάς και συγκεκριμένα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών υπάρχουν ήδη περίπου 190.000 Ρώσοι στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Το διάγγελμα του Πούτιν

Κατά το διάγγελμά του, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως οι συμφωνίες με τους δυτικούς μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης δεν τηρήθηκαν και περιέγραψε το πλέγμα των ρωσοουκρανικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας και τμήμα της ιστορικής ρωσικής γης. 

Ads

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία, τα οποία χαρακτήρισε ως πραξικόπημα από μια ολιγαρχία σε συνεργασία με νεοναζί και την υποστήριξη των ΗΠΑ και παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρωσόφωνοι στο Ντονμπάς, με σημαντικές παραβιάσεις δικαιωμάτων όπως είπε. «Αυτό (σ.σ. το πραξικόπημα) οδηγησε την Ουκρανία σε αδιέξοδο, την έσπρωξε σε εμφύλιο. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν. Η Κριμαία πήρε την απόφαση της να είναι με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

► Διαβάστε επίσης: «Ήμουν εκεί: Το ΝΑΤΟ και η προέλευση της κρίσης στην Ουκρανία»

Ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, που μοναδικός του στόχος, όπως τόνισε, είναι να επεκταθεί. «Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί. Συνέβη το αντίθετο. «Οι Νατοϊκοί συνέχεια επεκτείνονται, είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς ανατολάς. Το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία έχει πλημμυρίσει με όπλα δυτικών. Εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντες σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ανερυθρίαστα μετατρέψει την Ουκρανία σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Αμερικανικά ντρόουνς κατασκοπεύουν διαρκώς τη Ρωσία».

«Όλα αυτά είναι το προκάλυμμα για μια ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Οι υποδομές του ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στα Ρωσικά σύνορα. Πολλά αεροδρόμια έχουν οικοδομηθεί κοντά στα σύνορα μας. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει σειρά επιθετικών πυραύλων. Η απόφαση για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει ληφθεί εδώ και καιρό», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «το ΝΑΤΟ αδιαφόρησε πλήρως για τις ανησυχίες μας και απέρριψε όλα τα αιτήματά μας αναφορά με την ασφάλειά μας». Η Ρωσία αντιτάσσεται με κάθε τρόπο στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και ειδικά σ’ αυτό είμαστε απόλυτοι, σημείωσε. 

«Προσπαθούν να μας εκβιάσουν με την απειλή κυρώσεων, μπορεί να την βάλουν, δεν θα μπορέσουν όμως να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας.Ο φόβος μιας ξαφνικής επίθεσης εναντίον της χώρας μας αυξάνεται σημαντικά εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ. Η βασική πλατφόρμα για την επίθεση εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία.

«Θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις χωρίς καμία δικαιολογία. Να πλήξουν την εθνική μας κυριαρχία. Θέλουν να κάνουν έναν πόλεμο ακαριαίο και με πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν οικισμούς στον Ντονμπάς», είπε μεταξύ άλλων και προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. «Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό», τόνισε.

► Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ;

Η επικοινωνία με Μακρόν και Σολτς

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters, ο Πούτιν είχε ενημερώσει νωρίτερα τον Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν για την απόφασή του να υπογράψει διάταγμα που θα αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Από την πλευρά τους Εμμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σόλτς εξέφρασαν την απογοήτευση τους στον Βλαντιμίρ Πούτιν, προτρέποντάς τον να μην προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. 

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών του Ντονμπάς εκλαμβάνεται από τη Δύση ως «μονομερής παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτυση επίλυσης του ουκρανικού εμφυλίου. Οι εν λόγω συμφωνίες, εκτός από την εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές του ουκρανικού εμφυλίου που έχει παραβιαστεί εκατέρωθεν το τελευταίο διάστημα, προβλέπουν μεν μεγαλύτερη αυτονομία στις εν λόγω περιοχές που ελέγχονται και κατοικούνται από φιλορώσους Ουκρανούς, αλλά εντός των συνόρων της Ουκρανίας και όχι ως ανεξάρτητες περιοχές.

Υπενθυμίζεται πως του αιτήματος των αυτονομιστών είχε προηγηθεί η απόφαση της ρωσικής Δούμας να ζητήσει από τον Πούτιν την αναγνώριση των Δημοκρατιών του Ντονμπάς, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μαζική μετακίνηση αμάχων προς την Ρωσία, εν μέσω βομβαρδισμών του ουκρανικού πυροβολικού.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φέρεται να είχε προτείνει η αναγνώριση να καθυστερήσει 3-4 μέρες για να αφήσει λίγο ακόμη χώρο στη διπλωματία, ενώ ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν αποκάλυψε ότι εδώ και μήνες υπάρχουν σχέδια για την αναγνώριση των δύο de facto κρατών στην Ανατολική Ουκρανία.

► Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Nord Stream-2 είναι το «φυτίλι» στο Ντονμπάς

Το αίτημα των αυτονομιστών για αναγνώριση

«Εξ ονόματος ολόκληρου του λαού, σας ζητάμε να αναγνωρίσετε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητο, δημοκρατικό, νόμιμο και κοινωνικό κράτος. Σας ζητάμε επίσης να εξετάσετε τη δυνατότητα σύναψης συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της ΛΔ του Λουγκάνσκ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων και στον τομέα της άμυνας» ανέφεραν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των αυτονομιστών σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με τον Ντενίς Πουσίλιν, η ουκρανική ηγεσία αποφάσισε να δώσει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση. Τόνισε ότι το Ντονμπάς εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Μόσχας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ, αλλά οι συμφωνίες αυτές δεν εμποδίζουν το Κίεβο από το να λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και να παραβιάσει την εκεχειρία. Ο Πουσίλιν πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι του Ντονμπάς αισθάνονται Ρώσοι στο πνεύμα και ο κύριος στόχος τους είναι η ενσωμάτωση στη Ρωσία.