Για αγεφύρωτο χάσμα Σαμαρά-Μπακογιάννη και ανοιχτή πλέον ρήξη της πρώην υπουργού Εξωτερικών από το «σύστημα Καραμανλή» κάνει λόγο ο Τύπος, μετά την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να εκφράσει δημοσίως τις απόψεις της στην εφημερίδα «Το Βήμα». Η Ρηγίλλης, από την πλευρά της, περιορίζεται στο «ουδέν σχόλιο».

Ads

Παρά την «αδιαφορία» της Ρηγίλλης, η απάντηση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου ήταν άμεση. Στο αίτημα της κ. Μπακογιάννη να συζητηθούν τα αίτια της ήττας κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας, ο κ. Αβαρμόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ, δήλωσε ότι «Εθελοτυφλεί όποιος από εμάς δεν έχει καταλάβει γιατί οδηγηθήκαμε στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που έλαβε αυτή η παράταξη. Το κάθε στέλεχος βέβαια μπορεί να θέσει το θέμα, αλλά είναι ανάγκη να φύγουμε προς τα εμπρός».

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Κώστα Καραμανλή, η Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι έχει κλείσει κάθε δίαυλος επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό, αποδίδοντας την ήττα της και στην ταύτισή της με τον κ. Καραμανλή. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη «οι περισσότεροι συνεργάτες του και οι στενοί του άνθρωποι στήριξαν τον κ. Σαμαρά», ενώ μίλησε και χρήση προσωπικών μηχανισμών εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά για να εκλεγεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η πρώην υπουργός επιδιώκει να εγκλωβίσει στη διαμάχη της με τον κ. Καραμανλή τη νέα ηγεσία, καθώς επίσης και πως ο κ. Σαμαράς πιέζεται εμμέσως πλην σαφώς είτε να ταυτιστεί με τη διακυβέρνηση Καραμανλή, αναλαμβάνοντας και σημαντικό πολιτικό κόστος, είτε να αποκηρύξει τον πρώην πρωθυπουργό, προκαλώντας νέες εσωκομματικές πληγές που θα αποδυναμώσουν το δικό του ρόλο. Παράλληλα, γίνεται λόγος για συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην προσπάθεια αποδόμησης του Κ. Καραμανλή.

Ads

Μάλιστα, στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη να προσέλθει «ευχαρίστως» να καταθέσει στην εξεταστική για τη Siemens και να πει ποιοι ωφελήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησής του, απαντά επίσης ο κ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι «Η Siemens δημιουργήθηκε τον προ-προηγούμενο αιώνα. Δεν μπορεί να φτάσει η εξεταστική μέχρι τότε. Η διερεύνηση θα πρέπει να ρίξει το βάρος της από το 1997 και μετά, που έγιναν οι μεγάλες παραγγελίες».

Με τη Ρηγίλλης να απαντά πάντα «ουδέν σχόλιον», ο κ. Αβραμόπουλος σχολιάζει και τις δηλώσεις Μπακογιάννη ότι νιώθει εν μέρει ανεπιθύμητη στη ΝΔ. «Είμαι η τελευταία που θα νιώσω ποτέ ξένη μέσα στη Ν.Δ. Και αν νιώθω εν μέρει ανεπιθύμητη, είναι γιατί ορισμένοι προσπαθούν να δείξουν ότι είμαι ανεπιθύμητη. Αλλά είναι μια πολύ μικρή ομάδα που δεν μπορεί να εκφράσει τη βάση της παράταξης», τόνισε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την απόφασή της να αρνηθεί τη θέση του τομεάρχη Πολιτισμού και Παιδείας, σημείωσε ότι «είναι άλλο πράγμα η διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας και άλλο να προσπαθούμε να τηρήσουμε ανεπιτυχώς τα προσχήματα».

«Τους ρόλους δεν σου τους προσφέρουν πάντα, αλλά τους διεκδικείς και με τη συμπεριφορά σου», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, αποδίδοντας τις δηλώσεις της σε «δικαιολογημένη πικρία».

Σύμφωνα με «Τα Νέα», κομματικοί παράγοντες εκτιμούν την παρέμβαση Μπακογιάννη ως μια απόπειρα να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις δικές της μελλοντικές κινήσεις. Η «Ελευθεροτυπία» από την άλλη, θεωρεί ότι η κ. Μπακογιάννη δεν αποκλείει τη δημιουργία νέου κόμματος με τις δηλώσεις της, εάν ο Α. Σαμαράς κλίνει πολύ προς τα δεξιά, οπότε θα αφήσει ένα πολιτικό κενό προς το Κέντρο. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε σχετικά ότι «Η ιστορία έχει δείξει ότι τα κόμματα που γίνονται από προσωπικές στρατηγικές ή από πικρία, ή με αποκλειστικό σκοπό να κάνουν ζημιά σε υπάρχοντα κόμματα, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν· στη Ν.Δ. έχουμε τέτοιες εμπειρίες από το παρελθόν», προσθέτοντας ότι «τα κόμματα δημιουργούνται όταν υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές ανάγκες, όταν υπάρχουν κενά εκπροσώπησης μερίδας της κοινωνίας».