Αναβρασμός επικρατεί στο κυβερνών κόμμα μετά το πλήγμα που υπέστη η εικόνα της κυβέρνησης με αφορμή την αποκάλυψη των υπέρογκων οφειλών προς το δημόσιο του συζύγου της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Α. Γκερέκου, που είχε ως επακόλουθο την παραίτηση της υφυπουργού και την αναζωπύρωση των σεναρίων για ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, διέκρινε και πολιτικό θέμα πίσω από την χθεσινή εξέλιξη: «Υπάρχει και πολιτικό θέμα, όπως και θέμα με τη διοίκηση που τόσα χρόνια καθυστερούσε. Η κυρία Γκερέκου επέδειξε υψηλό βαθμό πολιτικής ευαισθησίας. Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Το ζήτημα, ωστόσο, αφορά φορολογική διένεξη με την προηγούμενη σύζυγο του κ. Βοσκόπουλου. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις διαζευγμένων ζευγαριών που βρίσκονται σε διένεξη και μένουν χωρίς να πληρωθούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό αφορά το σύνολο λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους». «Οι παραιτήσεις των δύο συναδέλφων υφυπουργών (Άντζελας Γκερέκου και Ντίνου Ρόβλια), παρότι δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους, δείχνουν την πολιτική τους ευαισθησία» πρόσθεσε ο κος Παπουτσής, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
Αναφορικά δε με τις διαγραφές των 3 βουλευτών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, ο κος Παπουτσής υποστήριξε ότι η διαφωνία τους μπορούσε να εκφραστεί σε όλες τις κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όμως «η στάση τους στην ψηφοφορία αφορά μια κορυφαία στιγμή για τη χώρα και την κυβέρνηση. Έτσι η διαφοροποίησή τους ήταν σημαντικό θέμα».
Προβλήματα δίχως τέλος στη Νέα Δημοκρατία
Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα οικονομικά του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της σύζυγου του Αικατερίνης Πελέκη, οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ύστερα από την κατεπείγουσα εντολή του υπουργείου Οικονομικών για εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους των στοιχείων όλων των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση αλλά και ολοκλήρωση της έρευνας έως τα τέλη Ιουνίου.
Εκτός αυτή τη δυσοίωνη εξέλιξη για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, αντιδράσεις προκάλεσε και η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να συγκροτηθεί Επιτροπή Αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, που θα αξιολογήσει και εν ενεργεία βουλευτές. «Όλοι, μα όλοι, θα αξιολογηθούν και θα κριθούν, με βάση την πολιτική και προσωπική τους διαδρομή» τόνισε ο κ. Σαμαράς σε εκδήλωση αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος. Ενεργοποιώντας μια παλαιότερη πρότασή του για «αξιολόγηση των πάντων», σκοπεύει, όπως εξηγούσαν στην εφημερίδα «Το Βήμα» υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, να μην εξαιρεθούν από την αξιολόγηση ούτε οι εν ενεργεία βουλευτές.
«Δεν εξαιρείται κανένας. Όλοι θα περάσουν από τη διαδικασία» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας σε ερώτηση αν εξαιρείται ο Κώστας Καραμανλής από τη διαδικασία αξιολόγησης μέσω επιτροπής που ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει ο πρόεδρος της ΝΔ για τις υποψηφιότητες βουλευτών του κόμματος στις επόμενες εκλογές.
Παράλληλα, η απουσία των τελευταίων εβδομάδων που σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος, ερμηνεύεται από πολλούς ως απόσταση από ορισμένες επιλογές του προέδρου του κόμματος. «Το εάν υπάρχουν ήδη οι πρώτες ρωγμές στο δίδυμο που διεκδίκησε και κέρδισε στην εσωκομματική μάχη τον περασμένο Νοέμβριο μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες» γράφει χαρακτηριστικά το Έθνος, «αλλά είναι βέβαιο ότι μόνο τυχαία δεν είναι η απουσία του κ. Αβραμόπουλου από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και ευρύτερα».
Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, ο πρώην υπουργός, ο οποίος την Παρασκευή το απόγευμα είχε μια μακρά συνάντηση με τον Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα της πολιτικής Σαμαρά σε σειρά θεμάτων, όπως είναι η οικονομία αλλά και η εξωτερική πολιτική. « Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι εάν αυτή η τακτική συνεχιστεί, υπάρχει ο ορατός κίνδυνος μετακίνησης -είτε προς το ΠΑΣΟΚ είτε ακόμη προς τον υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό φορέα της κυρίας Μπακογιάννη- εντός τμήματος των ψηφοφόρων της ΝΔ που αυτο-προσδιορίζονται ως κεντρώοι – κεντροδεξιοί» γράφει το σημερινό άρθρο.
Την ίδια ώρα και ενώ αύριο θα διεξαχθούν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας) βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την ανοιχτή ρήξη, με ανοιχτές και σκληρές αντιπαραθέσεις να διαδραματίζονται μεταξύ του προέδρου Α. Παπαμιμίκου και του αντιπάλου του για την προεδρία Κ. Χατζή, όπως έγινε και το περασμένο Σάββατο, ενώπιον του προέδρου της ΝΔ, Α. Σαμαρά. Το κλίμα στη Νεολαία είναι ιδιαίτερα έντονο και λόγω της απομάκρυνσης της κας Μπακογιάννης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ύστερα από την οποία παραιτήθηκαν δυο υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΝΝΕΔ ενώ αναμένονται τουλάχιστον άλλες 10 παραιτήσεις προέδρων νομαρχιακών επιτροπών της Νεολαίας οι οποίοι συντάσσονται με την κα Μπακογιάννη.
Μια ανάσα από την οριστική ρήξη ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ανοιχτή διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ηγεσία του ΣΥΝ υπό τον Αλ. Τσίπρα και σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που συντάσσονται πολιτικά με τον πρώην πρόεδρο, Αλ. Αλαβάνο. Αντιδράσεις προκάλεσε και η δημόσια παρέμβαση της κυριακάτικης «Αυγής», η οποία στο κύριο άρθρο της, αλλά και με ρεπορτάζ, κατήγγειλε ανοιχτά τον κ. Αλαβάνο και οργανώσεις της πολιτικής Συμμαχίας, όπως η ΚΟΕ, για σχέδιο υπονόμευσης της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
«Τελευταία σημάδια αποσυσπείρωσης (και μάλιστα πολιτικο-ιδεολογικής) η τοποθέτηση Αλαβάνου, ότι πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φύγουν από τη Βουλή μέχρι τις εκλογές. Την πρόταση έσπευσε να υιοθετήσει η ΚΟΕ, σύμμαχος του Αλ. Αλβάνου στο “Μέτωπο Ανατροπής”, το οποίο εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ως ξεχωριστό πολιτικό σχήμα, με μπλοκ έξω από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στο πανεργατικό συλλαλητήριο, με ανοιχτά αντιευρωπαϊκή συνθηματολογία και μεθαύριο με πολιτική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας» έγραφε το επίμαχο άρθρο της Κυριακάτικης Αυγής.
Ο Αλέκος Αλαβάνος ερωτώμενος προχθές σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» εάν μπορούν οι ηγεσίες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσουν εναλλακτική λύση, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ μίλησε και πάλι για μηχανισμούς της αριστεράς και ότι δεν έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής γιατί δεν δέχεται κανένα συμβιβασμό με την κoμματοκρατία του συστήματος. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι η επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί σε υψηλά επίπεδα έντασης και αναμένεται πλέον το πότε θα εκδηλωθεί ανοιχτά η οριστική ρήξη.
Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων από την οργάνωση Καλλιθέας για το συνέδριο του ΣΥΝ επιφύλαξε για δυσάρεστη για πολλούς έκπληξη, αφού δεν εξελέγη σύνεδρος το κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης. Ετσι ο κ. Κουβέλης δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο, αλλά θα μπορεί ως απερχόμενο μέλος της ΚΠΕ και βουλευτής να παρέμβει με ομιλία του, καθώς και να εκλεγεί, εφόσον προταθεί, στα νέα όργανα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >