Οδηγία για τον τρόπο απόρριψης μασκών και γαντιών μιας χρήσης εξέδωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύλωσης (ΕΟΑΝ) τονίζοντας ότι για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού αυτά τα προστατευτικά μέσα δεν πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Ads

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΟΑΝ, Γιάννη Σιδέρη, «τα γάντια και μάσκες μίας χρήσεως κατασκευάζονται από υλικά, που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών».

«Επειδή ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα πετάμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή. Έτσι ώστε πραγματικά να θάψουμε τον ιό», αναφέρει.

Όπως εξηγεί, «ο κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. Άρα, ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα».

Ads

«Με αυτή την οδηγία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κ ενημερώσουμε τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού», προσθέτει.

«Βασική προτεραιότητα για τον ΕΟΑΝ είναι η προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν στα κέντρα διαλογής», τονίζει ο Γιάννης Σιδέρης. «Προέχει η δημόσια υγεία. Αν θεωρούμε ότι στο σπίτι μπορεί να υπάρχει άτομο που έχει μολυνθεί και είναι σε περιορισμό, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση την ανακύκλωση υλικών», ξεκαθαρίζει, συμπληρώνοντας ότι «όλη η ουσία είναι να μην καταλήξει ένα “ύποπτο” υλικό σε μονάδα διαλογής».

Επίσης επικρίνει το απαράδεκτο φαινόμενο να πετιούνται μάσκες και γάντια στον δρόμο, κάτι το οποίο πρέπει να πάψει, όπως αναφέρει.

«Σε όλες μας τις υποθέσεις προέχει η δημόσια και η ατομική υγεία. Κάνουμε το καλύτερο για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Σε κάθε περίπτωση προστατευόμαστε και μένουμε σπίτι», σημειώνει.