Σε ένα εντελώς νέο πολιτικό περιβάλλον σε εθνικό και διεθνές επίπεδο θα καλούνται να λειτουργήσουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μετά τη σύνοδο Κορυφής και τη νέα συμφωνία των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος.

Ads

 
Ο κ.Παπανδρέου φαίνεται να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς να εξετάζει όμως το ενδεχόμενο παραίτησής του από το τιμόνι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τα σενάρια της επόμενης ημέρας  είναι:

  • Να ψηφιστεί η συμφωνία σταθεροποίησης της οικονομίας από πλειοψηφία 180 βουλευτών.
  • Ανασχηματισμός με ευρύτερα χαρακτηριστικά και όχι στενά κομματικά.
  • Δημοψήφισμα που θα επανανομιμοποιήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης χωρίς εκλογές
  • Ανάληψη πρωτοβουλίας για συνεννόηση με τη ΝΔ και άλλες πολιτικές δυνάμεις

 Την Παρασκευή, 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο με το οποίο ζητούν να υπάρξει «μια εθνική συμφωνία στη βάση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση η οποία, στη μεταμνημονιακή εποχή είναι όρος επιβίωσης της χώρας».
 

Όπως αναφέρουν στο κείμενό της στόχος τους είναι να ανοίξει ένας κύκλος διαλόγου «αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού για τη χώρα και το λαό μας». Μάλιστα το κείμενο των 28 γνώρισε πρωτοφανή αποδοχή στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
 
Από την άλλη κορυφαίοι υπουργοί με συνεντεύξεις τους σε Κυριακάτικες εφημερίδες τοποθετούνται κατά ενδεχόμενων εκλογών αλλά τάσσονται υπέρ μιας ευρύτερης συνεννόησης.
 
«Το κύρος του πρωθυπουργού παραμένει ένα ισχυρό όπλο. Το θέμα δεν είναι να φύγει από την πρώτη γραμμή της μάχης ο πρωθυπουργός, αλλά να σταθούν και οι άλλοι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως αυτός», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ρέππας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
 
Κατά των εκλογών τάσσεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. «Αναγκαίος όρος για τη σωτηρία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα. Στην παρούσα χρονική στιγμή θα ήταν λάθος να γίνεται ακόμη και συζήτηση για εκλογές» εξηγεί.

Ads

Προτείνει σε συμφωνία με τη ΝΔ να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ώστε να ισχύει από τις επόμενες εκλογές στη βάση μονοεδρικών και ολιγοεδρικών περιφερειών με παράλληλη κατάργηση του σταυρού προτίμησης.

Εκφράζει την αντίθεσή του με τυχόν δημοψηφίσματα, ενώ διαμηνύει στους συναδέλφους του υπουργούς πως «θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων αν αυτές τις ώρες μπούμε σε μάχες διαδοχής».