Με ένα ηχηρό δια της απουσίας τους «όχι» απάντησαν οι Σλοβάκοι στο ομοφοβικό δημοψήφισμα που συντηρητικοί φορείς της χώρας διοργάνωσαν το Σάββατο, για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Ads

Κάλπες στήθηκαν εχθές στη Σλοβακία για ένα  δημοψήφισμα-μίσους, όπου οι πολίτες καλούνταν να απαντήσουν σε τρία ερωτήματα με «ναι» ή «όχι». Τα ερωτήματα ήταν το εάν γάμος μπορεί να θεωρηθεί μόνο η ένωση άνδρα και γυναίκας, εάν στα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να απαγορεύεται η υιοθεσία και εάν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο μπορεί να γίνεται μόνο μετά από έγκριση των γονιών.

Τελικά οι πολίτες απάντησαν «όχι» στο δημοψήφισμα, καθιστώντας το άκυρο. Τελικά, το παρών στις κάλπες έδωσε μόνο το 21,5% των ψηφοφόρων, λιγότερο δηλαδή από το μισό του ποσοστού συμμετοχής που χρειαζόταν για να καταστήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεσμευτικό, σύμφωνα με το νόμο της χώρας.

Το δημοψήφισμα είχε διοργανώσει η «Συμμαχία για την Οικογένεια», ένωση συντηρητικών φορέων. Σύμμαχος στην εκστρατεία κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στάθηκε και η καθολική Εκκλησία.

Ads

Στη Σλοβακία δεν προβλέπεται κανενός είδος νομική αναγνώριση των ενώσεων ομόφυλων ζευγαριών και πρόσφατα το Σύνταγμα είχε αναθεωρηθεί ώστε να περιορίζεται ρητά σε ετερόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα του γάμου.