«Όχι» απάντησε το Συμβούλιο Εφετών στην έκδοση τεσσάρων συνολικά εκ των πέντε Ελλήνων φοιτητών που ζητούν οι ιταλικές αρχές.

Ads

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, κατά την οποία εξετάστηκε το αίτημα για έκδοση άλλων δύο εκ των συνολικά πέντε φοιτητών, το Εφετείο αποφάσισε να μη δεχτεί το αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοσή τους στη γειτονική χώρα.

Το πρωί ανακοινώθηκε η αρνητική απόφαση του Εφετείου για άλλους δύο φοιτητές, η υπόθεση των οποίων εξετάστηκε την Πέμπτη. 

Το αίτημα της Ιταλίας, που εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε φοιτητές πριν λίγους μήνες, αφορά κατηγορίες για αδικήματα σχετικά με «καταστροφές» και «διακεκριμένη αντίσταση» οι οποίες τιμωρούνται στην γειτονική χώρα με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.

Ads

Οι συνήγοροι και οι μάρτυρες υπεράσπισης των φοιτητών υποστήριξαν ότι οι πέντε διώκονται λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων, καθώς από το κατηγορητήριο δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Έξω από το Εφετείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης, ενώ νέα συγκέντρωση συμπαράστασης έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας που εξετάζεται το αίτημα για τον τελευταίο εκ των κατηγορουμένων.