Αντίθετοι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μια επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής εμφανίζονται με σημερινές τους δηλώσεις οι Γερμανοί υπουργοί Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φίλιπ Ρέσλερ. «Η επιμήκυνση δεν θα λύσει τα προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε, ενώ για τον Φ. Ρέσλερ «εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρχουν». Πρόωρη χαρακτηρίζει τη συζήτηση για επιμήκυνση του Μνημονίου και ο Όλι Ρεν.

Ads

«Περισσότερος χρόνος δεν είναι λύση για τα προβλήματα», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο SWR, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι επιπλέον χρόνος ίσως σημαίνει και «περισσότερα χρήματα». Η Ευρωζώνη έχει φτάσει στα όριά της ως προς το τι είναι οικονομικά βιώσιμο αναφορικά με τη στήριξη της Ελλάδας, συμπλήρωσε.
 
«Δεν πρόκειται για λιγότερη ή περισσότερη γενναιοδωρία, αλλά για το πώς θα βρούμε έναν δρόμο, ο οποίος θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στο σύνολό της μακριά από την αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των χρηματαγορών», διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να περιμένουν την έκθεση της τρόικας, τον Σεπτέμβριο.
 
Και ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ εξέφρασε τη διαφωνία του με το αίτημα να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρχουν», δήλωσε στην Bild και επισήμανε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ θα επιτευχθεί αν όλοι τηρούν τους κανόνες.
 
«Αυτό σημαίνει ακόμη ότι όποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να περιμένει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Αλλά και μια χρονική παράταση, όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα βοηθήσει περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Ρέσλερ.
 
Αντιθέτως, υπέρ κάποιων περαιτέρω παραχωρήσεων προς την Ελλάδα τάχθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στην Frankfurter Rundschau. «Εάν το καινούργιο πρόγραμμα σταθεροποίησης των Ελλήνων είναι εύλογο και ισχυρό, δεν θα ήταν πολύ έξυπνο, λόγω μιας μετάθεσης του στόχου πληρωμής για δώδεκα μήνες, να ξεχάσουμε όλες τις αξιώσεις μας», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ και εκτίμησε ότι στο τέλος θα υποχωρήσει και η καγκελάριος Μέρκελ.
 
«Η Μέρκελ θα ελιχθεί, θα προσπαθήσει να αναβάλει όσο μπορεί την ανάμιξη της Βουλής και στο τέλος θα συγκατατεθεί σε μια επιμήκυνση», επισήμανε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, πάλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της οικονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, «η βασική στρατηγική του Μνημονίου Συνεννόησης είναι έγκυρη και πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη. Η τρόικα διενεργεί από τον Ιούλιο του 2012 αποστολή ελέγχου στην Αθήνα, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο.
 
Οι κύριοι στόχοι της αποστολής είναι η επανεξέταση της δράσης που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές για την επίτευξη της απαραίτητης οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και για την επαναφορά του προγράμματος στη σωστή κατεύθυνση».
 
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην Bild, ανέφερε ότι «μπορεί κανείς να μιλήσει για χρονικά περιθώρια, αλλά μόνο εφόσον η Ελλάδα αποδείξει ότι υλοποιεί με προσήλωση τις υποχρεώσεις που ανέλαβε».