Διαφωνεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή αστυνομικών στις επιτροπές που πρόκειται να συσταθούν στις Δ.Ο.Υ. της χώρας για το τέλος ακινήτων. Έργο των εν λόγω επιτροπών θα είναι η εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται από πολίτες και αφορούν στην αναστολή του μέτρου της διακοπής της ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους, λόγω της μη καταβολής του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών.

Ads

 
Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τονίζει:
 
α. η συμμετοχή αστυνομικού στις εν λόγω επιτροπές είναι έργο ξένο προς την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας
 
β. οι αστυνομικοί δεν διαθέτουν τις ιδιαίτερες επιστημονικές ή άλλες γνώσεις που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση του έργου της επιτροπής,
 
γ. οι άμεσες και επιτακτικές λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας δεν επιτρέπουν τη διάθεση αστυνομικού προσωπικού για τη διεκπεραίωση άλλων έργων και αρμοδιοτήτων πέραν εκείνων που άπτονται της αποστολής της.
 
Οι παραπάνω προβληματισμοί διατυπώθηκαν σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος  Παπουτσής, προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, «ο οποίος επέδειξε απόλυτη κατανόηση».

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτό αίτημα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μην επιβαρυνθεί η αστυνομία με αυτό το έργο. Ο  κ. Βενιζέλος συμφώνησε με το αίτημα του συναδέλφου του υπουργού να εξαιρεθούν από την εν λόγω επιτροπή ως μέλη οι αστυνομικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος μετά από συνεργασία που είχε με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το τέλος επί των ακινήτων και τις επιτροπές που πρόκειται να συσταθούν στις εφορίες, κατέληξε ότι οι εν λόγω επιτροπές μπορούν να οργανωθούν με τη συμμετοχή μελών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εφοριών, χωρίς τη συμμετοχή των αστυνομικών υπαλλήλων. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση εξαίρεσης των αστυνομικών ώστε «να μην υπάρχει κανένα κατασταλτικό χαρακτηριστικό στις επιτροπές αυτές και να είναι φιλικές προς τους πολίτες».
 
Σημειώνεται πως η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη σύσταση τριμερούς επιτροπής σε κάθε εφορία, αποτελούμενη από έναν εφοριακό, έναν κοινωνικό λειτουργό κι έναν αστυνομικό. Οι επιτροπές θα αποφασίζουν αν όσοι ζητούν εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.