Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Ant1, δήλωσε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε debate με τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται πως πριν από ένα μήνα, στις ευρωεκλογές, είχε και πάλι αρνηθεί το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για ένα debate επί των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, δηλώνοντας: «Προκηρύξτε εθνικές εκλογές και θα κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλετε». 

Ads

Τελικά, όπως ανακοίνωσε, ούτε σε αυτήν την προεκλογική περιόδο θα υπάρξει debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Όπως είπε σήμερα δέχεται να συμμετάσχει σε debate μόνο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ξαφνιάζοντας και τον Νίκο Χατζηνικολάου, που του υπενθύμισε πως είχε μιλήσει για debate με τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς πρόκειται για μια κίνηση τακτικής καθώς μια «τηλεμαχία» όπου θα υπάρχει «αντισύριζα μέτωπο» ΝΔ – ΚΙΝΑΛ δημιουργεί σαφώς πιο ευνοϊκό περιβάλλον από μια αντιπαράθεση των δύο. 

Στην ίδια συνέντευξη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ (ή και με βουλευτές του;) σε περίπτωση νίκης της ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία. Συγκεκριμένα, έχοντας απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «λόγω του εφιάλτη της απλής αναλογικής (σημ: θα ισχύσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση) η χώρα θα κυβερνηθεί σε κάθε περίπτωση». «Θα εξετάσουμε εκλογικό το αποτέλεσμα και ο λαός θα αποφασίσει τι θέλει», είπε. Σημειώνεται πως ανάλογη δήλωση είχε κάνει πριν από μία ημέρα και η Φώφη Γεννηματα. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ, είπε πως τον σέβεται αλλά δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. 

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Η μοναδική είδηση από τη σημερινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει να κρυφτεί, μέχρι τις εκλογές. Δήλωσε ότι θα κρυφτεί από την Βουλή, θα κρυφτεί από το ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό, θα κρύψει το πρόγραμμά του. Τρέχει να κρυφτεί ο κ. Μητσοτάκης, για να μην τον καταλάβουν οι πολίτες. Οι πολίτες, όμως, έχουν και μνήμη και κρίση».

Ads

Οι αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζονται με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε εκ νέου να μιλήσει αναλυτικά για το πρόγραμμα της ΝΔ (στρατηγική που έχει θέσει στο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές). Διαψεύδοντας όλες τις δηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος, δικές του και των στελεχών της ΝΔ, ανέφερε πως «το δίλημμα είναι ανάπτυξη για όλους ή μια μιζέρια όπου μοιράζουμε τη φτώχεια μας». Αρνήθηκε πως έχει σχέδια για απολύσεις στο Δημόσιο και επταήμερη εργασία, ωστόσο αναφέρθηκε στην αναγκαία «ευελιξία», όπως σημείωσε, στην αγορά εργασίας. Απέφυγε ακόμη να αναφερθεί στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, αν και αρχικά είπε πως «θα μιλήσω ουσιαστικά και προγραμματικά για να με ακολουθήσουν και οι πιο καχύποπτοι».