Αρνητική ήταν η απάντηση  των διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για δημιουργία σωμάτων με οποιαδήποτε σχέση άμεση ή έμμεση με την Ελληνική Αστυνομία εντός των Πανεπιστημίων, αλλά και την επιβολή ελέγχου πρόσβασης σε αυτά. Παράλληλα απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.

Ads

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η Σύνοδος Πρυτάνεων σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη  κατέληξε στην απόρριψη των εν λόγω προτάσεων , με την αιτιολόγηση ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανοιχτές κοινότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, υπήρξαν ορισμένες μειοψηφικές προτάσεις για πιο σκληρά πρωτόκολλα φύλαξης και φρούρησης, αλλά ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση υπήρξε συναίνεση στην ουσία των αναγκών και των προτεραιοτήτων των Πανεπιστημίων.

Βασική παράμετρος στην πολύωρη συζήτηση ήταν η φυσιογνωμία των Ιδρυμάτων ως Πανεπιστημίων, ο ρόλος και η θέση τους στην κοινωνία και, τέλος, η διαφορετικότητα μεταξύ τους, κάτι που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε τη Δευτέρα.

Ads

Ακόμα και στον ορισμό των μελών της επιτροπής που θα αναλάβει να συντάξει προτάσεις, ύστερα από πρόταση να συγκληθεί μόνο από εκπροσώπους των τριών κεντρικών Πανεπιστημίων τα οποία παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΟΠΑ), υπήρξαν ενστάσεις και εν τέλει συμφωνία ότι δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επιτροπή που συγκροτείται να περιλαμβάνει μέλη από περισσότερα Πανεπιστήμια.

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση των πρυτάνεων

«Οι φωνές της λογικής και του μέτρου επικράτησαν. Η Σύνοδος Πρυτάνεων διαμόρφωσε θέσεις που αποκλίνουν από την ατζέντα της alt-right στρατηγικής της κυβέρνησης που θέλει τα πανεπιστήμια αστυνομοκρατούμενα και χώρους πανοπτικής επιτήρησης. Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη διχαστική – εμφυλιοπολεμική ρητορική του κ. Μητσοτάκη και απέδειξαν ότι οι πανεπιστημιακές αρχές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ ανιστόρητων κραυγών και μικροπολιτικών επιδιώξεων.

Η απόφαση στηρίζεται στην συνταγματική επιταγή της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και αναφέρει ότι:

  • Η υπηρεσία φύλαξης υπάγεται ιεραρχικά στον πρύτανη και τη Σύγκλητο. Ούτε στο υπουργείο Παιδείας ούτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  • Κάθε ΑΕΙ προσαρμόζεται στις συνθήκες του και η ελεγχόμενη πρόσβαση αφορά μόνο ευαίσθητους χώρους όπως εργαστήρια, χώρους με επικίνδυνα υλικά, διοικητικά κτίρια κλπ.
  • Το υπάρχον πλαίσιο επιβολής ποινικών κυρώσεων κρίνεται επαρκές».