Μια «συμβολική ενέργεια που προσπαθούσε να καταγράψει τη διαφωνία των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο βαθμό που για 4η συνεχή φορά σε 6 μήνες ο πρόεδρος επαναφέρει ένα θέμα βαριάς εσωστρέφειας» αφορούσε η αποχώρηση 4 στελεχών από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, όπως αναφέρει στο tvxs.gr, ο κ. Θόδωρος Μαργαρίτης. Και άλλα στελέχη εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή συνεδρίου, την οποία, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζει μονόδρομο.

Ads

Ο κ. Μαργαρίτης, ένας από τους 4 που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, αποδίδει στον κ. Τσίπρα «λαϊκίστικη επίκληση του έκτακτου συνεδρίου» και τον κατηγορεί ότι «δεν έχει πολιτικό σχέδιο». «Το ζήτημα είναι η συνεννόηση στο εσωτερικό του ΣΥΝ», συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα επιθυμούσε εξ αρχής τη διοργάνωση μονοθεματικού συνεδρίου, προτείνοντας ακόμη και τη διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, «που είναι και μια πιο αμεσοδημοκρατική διαδικασία». Ο ίδιος δηλώνει ότι η αποχώρηση των 4 από την ΠΓ «εκφράζει τη λογική ότι δεν θέλουμε η Ανανεωτική Πτέρυγα να αποτελεί το «σάκο του μποξ», όπου θα γίνεται διαγωνισμός κομματικής νομιμοφροσύνης και αριστεροσύνης, με επιθέσεις στην Ανανεωτική Πτέρυγα».

«Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή, δεν υπάρχει για μένα άλλος δρόμος», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ που εκφράζοντας την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Ο ίδιος ζητά «σύνεση και ρεαλισμό» και απευθύνει έκκληση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο «να μην γίνει άγονη και ανούσια αντιπαράθεση για το αν θα γίνει ή όχι έκτακτο συνέδριο, αλλά για το πώς η διαδικασία θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων». Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι τα 4 στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας «με τη στάση τους εκτίθενται, καθώς περιφρονούν τα μέλη του κόμματος που εκπροσωπούν και το ρεύμα ιδεών που υποτίθεται ότι εκφράζουν».

«Η άρνηση του συνεδρίου συνιστά στην ουσία υποτίμηση των διαθέσεων των αντικειμενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε στο ρ/σ Κόκκινο 105.5, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, υπαινισσόμενος ότι κάποιοι προσπαθούν να αποδομήσουν το ΣΥΝ.

Ads

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Ανανεωτικής Πτέρυγας, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ΚΠΕ, δήλωσε: «Αν διαπιστώσω ότι, παρά τα λεγόμενα, βαδίζουμε με το κλίμα που επικρατεί, σε ένα συνέδριο εσωστρέφειας, μάχης μηχανισμών, διαλόγου κωφών, αντιπαράθεσης ομάδων και κλικών, δεν θα ήθελα να συμμεριστώ την ευθύνη για την οργάνωσή του».

Στον απόηχο των πρωτοβουλιών Αλαβάνου

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της ανάληψης «πολιτικής πρωτοβουλίας» από τον τέως πρόεδρο του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Αλαβάνο, ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει: «Δεν αποτελεί μια πρωτοβουλία με όρους ακρότητας, όπως είχαμε συνηθίσει από τις παρεμβάσεις του, όμως, το κομμάτι που αφορά την κριτική του για το Σύμφωνο Σταθερότητας, και όλη του η ανάλυση, τον επαναφέρουν, δυστυχώς, στην καθαρή αντιευρωπαϊκή αντίληψη, ουσιαστικά ο ορίζοντάς του είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο ίδιος χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός ότι δεν συνέχισε αυτόν τον «κανιβαλισμό» που γίνεται εναντίον της Ανανεωτικής Πτέρυγας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε επ’ αυτού πως οι σχετικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές και το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν δράσεις κατά του Συμφώνου Σταθερότητας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν την κίνηση Αλαβάνου «ούτε εχθρική, ούτε φιλική», εκφράζουν την προτίμησή τους στις πρωτοβουλίες χαμηλών τόνων, μέσα από τις παραταξιακές διαδικασίες, και εντοπίζουν έντονα «εθνικοπατριωτικά» στοιχεία στην προσέγγισή του με αιχμή το Σύμφωνο Σταθερότητας.