Σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται ακόμη και η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή.

Ads

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, σε ένα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται ότι:

1. Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων πρέπει:

  • να αποδεικνύεται από νόμιμο παραστατικό,
  • να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  • Στα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές, οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

2. Με το ετήσιο εκκαθαριστικό υπολογίζεται και το κεφάλαιο που μεταφέρεται για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δικαιολογηθεί οποιοδήποτε τεκμήριο.

Ads

3. Οσοι λαμβάνουν έσοδα – εισόδημα ή μισθό από το ελληνικό Δημόσιο υπογράφουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, από την οποία το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα (με προσαύξηση έως 100%) να εισπράξει από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων τους τη διαφορά μεταξύ των ποσών που δικαιολογούν οι φορολογικές τους δηλώσεις και όσων όχι.

4. Οσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του φορολογικού συστήματος της Ελλάδος εξουσιοδοτούν (με την ετήσια φορολογική τους δήλωση) το Δημόσιο να δεσμεύει οποιαδήποτε κατάθεση, επενδυτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κ.λπ. διαπιστωθεί οποτεδήποτε στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας για την ύπαρξή τους. Η δέσμευση ακυρώνεται μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από θετικό υπόλοιπο φορολογικής δήλωσης.

5. Κέρδη από Λαχεία, ΟΠΑΠ κ.λπ. μπορούν να καλύψουν «πόθεν έσχες» μόνο αν έχει ονομαστικοποιηθεί το σχετικό δελτίο κατά την αγορά του.

6. Οι τράπεζες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι θεματοφύλακες επενδυτικών προϊόντων κτλ. υποχρεώνονται να ενημερώνουν τις φορολογικές υπηρεσίες (όταν αυτές τους το ζητούν) με ειδική ηλεκτρονική φόρμα:

  • Την ίδια ημέρα, για τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων.
  • Εντός 10 ημερών, για αρχεία που είναι σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Εντός 30 ημερών, για αρχεία που δεν είναι σε ηλεκτρονική μορφή.

Οσον αφορά στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» εξετάζεται η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας ελέγχου του «πόθεν έσχες», που θα είναι επαρκώς στελεχωμένη, θα έχει στη διάθεσή της όλη τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και ένα αναμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την πλήρη και ταχεία ολοκλήρωση των ελέγχων «πόθεν έσχες».

Στο μεταξύ, στα σχέδια της νέας κυβέρνησης είναι η θέσπιση ενός φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα καταργήσει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ο νέος φόρος θα εφαρμοσθεί από το 2015.