Πάγωμα μισθών και απολύσεις διαφαίνονται στον ορίζοντα για τον ΟΤΕ, καθώς σήμερα ξεκινά ο διάλογος διοίκησης, εργαζομένων με βασικό θέμα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Η διοίκηση αναμένεται να ζητήσει την άρση της μονιμότητας και τη μεταφορά μεγάλου μέρους του προσωπικού του ΟΤΕ σε θυγατρική της εταιρείας που θα προσφέρει τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες στον ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι η ΣΣΕ αφορά μόνο τη μητρική εταιρεία. Κατάληξη στις συνομιλίες αναμένεται να υπάρξει έως τέλος Αυγούστου.

Ads

Η διοίκηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση του κόστους του προσωπικού αφού ο ΟΤΕ «δεν αντέχει άλλο αύξηση του μισθολογικού κοστους που αντιπροσώπευε το πρώτο τρίμηνο του 2011 το 34% των συνολικών εσόδων ενώ αν προστεθούν και άλλα κόστη ανεβαίνει στο 36% όταν ο μέσος όρων των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων βρίσκεται στο 22%». Στο πλαίσιο αυτό θα προταθεί εκτός από το πάγωμα των αυξήσεων και η αναστολή των αυτόματων ωριμάνσεων της τάξης του 2,2% ώστε να εξοικονομηθούν 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό το είχε αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ στη γενική συνέλευση του οργανισμού.

Παράλληλα, ο κ. Τσαμάζ θα ζητήσει από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στην πρότασή του για άρση της μονιμότητας για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι το 2005. Σημειώνεται ότι με νόμο του κράτους οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που έχουν προσληφθεί έως το 2005 θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ όσοι έχουν προσληφθεί μετά το 2005 δεν είναι μόνιμοι. Σήμερα ο ΟΤΕ απασχολεί 11.000 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 8.000 έχουν προσληφθεί πριν το 2005. Η διοίκηση μέχρι στιγμής αποσυνδέει την άρση της μονιμότητας με επικείμενες απολύσεις αλλά οι εργαζόμενοι θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν, επικαλούμενοι μελέτη της διοίκησης που υποστηρίζει ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα ακόμη και αν έφευγαν περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι. Εξάλλου είναι γνωστό ότι το θέμα της άρσης της μονιμότητας έχει τεθεί κατά καιρούς στην κυβέρνηση και από την Deutsche Telekom.

Μαχαίρι θα βάλει όπως όλα δείχνουν η διοίκηση του ΟΤΕ και στο κόστος του Λογαριασμού Νεότητας. Ηδη, το θέμα έχει θίξει με σχετική επιστολή του ο κ. Τσαμάζ προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Από το συγκεκριμένο λογαριασμό τα παιδιά των υπαλλήλων του ΟΤΕ λαμβάνουν επίδομα όταν συμπληρώσουν το 24ο έτος της ηλικίας τους έως 28.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων και μείωση του τελικού ποσού που λαμβάνει ο δικαιούχος.

Ads

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πλέον φοβούνται μια ολοσχερή κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, εν όψει και της πώλησης ενός επιπλέον 5%-6% μετοχών ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Σε ανακοίνωσή τους με την οποία επιβεβαίωναν την έναρξη του διαλόγου για τη ΣΣΕ περιορίστηκαν να αναφέρουν πως «όλοι πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση».