Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον απόηχο της αποκαλυπτικής μελέτης του Θοδωρή Λύτρα για την υψηλή θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών Covid εκτός και εντός ΜΕΘ, με ποσοστά 97,7% και 72% αντίστοιχα. Η μελέτη φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αγνόησε για πάνω από δυο χρόνια όλες τις δραματικές προειδοποιήσεις που της απηύθυναν οι ειδικοί. 

Ads

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της εκπομπής στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας για τη μελέτη Λύτρα υπογράμμισε πως επισημαίνει δύο πράγματα. «Το πρώτο είναι πως αυτοί που ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, το 97,5% πέθαναν. Πρακτικά όλοι. Και λέει και κάτι άλλο… Ότι οι θάνατοι εντός ΜΕΘ ήταν 72%», ανέφερε. 

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στα αποκαλυπτικά άρθρα του Παναγιώτη Τζανετή στο Tvxs.gr. Συγκεκριμένα παρουσίασε στοιχεία απο το άρθρο του – γιατρού και συστηματικού αναλυτή της πανδημίας στην Ελλάδα – Παναγιώτη Τζανετή στο tvxs.gr, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2021 με τίτλο: «Διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ποσοστό θανάτων στις ελληνικές ΜΕΘ».  Στο εν λόγω άρθρο παρουσιάζονταν στοιχεία τα οποία καταδείκνυαν πως την περίοδο εκείνη η πιθανότητα θανάτου στις ελληνικές ΜΕΘ άγγιζε το 59%.

«Η μελέτη του κ. Λύτρα δημοσιεύτηκε τώρα, Σεπτεμβρη του 2022. Το άρθρο του Tvxs.gr από τον Παναγιώτη Τζανετή (πρώην διοικητή του ΕΚΑΒ, γιατρό χειρούργο στο Αττικό) δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2021. Και λέει πως εκείνη την περίοδο το ποσοστό θανάτων στις ελληνικές ΜΕΘ ήταν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: 

Ads

«Τότε είχα βγει στη Βουλή, τα είχα πει, τα είχα ξαναπεί. Τότε δεν τα πίστευε κανένας. Και υπήρχαν στοιχεία. Λέγαμε τότε με τους περίπου 12.000 θανάτους, πως από τα στοιχεία προέκυπτε ότι οι 1.800 πέθαναν σπίτι τους, οι 800 πέθαναν την ώρα που έφτασαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών γιατί δεν είχαν καμία οδηγία και έφτασαν τελευταία στιγμή, περίπου 6.000 με 7.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ και οι υπόλοιποι πέθαναν εντός ΜΕΘ. Αυτά τα λέγαμε από τότε». 

Δείτε το απόσπασμα στο 20.20: 

Στο ζήτημα, είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο Παναγιώτης Τζανετής σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ολίγων ημερών στο tvxs. Ερωτηθείς σχετικά με τα ζητήτημα για τα οποία η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις αποκαλύψεις του ίδιου αλλά και άλλων ειδικών στο χώρο της Υγείας, ο κ. Τζανετής υπογράμμισε:

«Ήταν πολλά! Για παράδειγμα, η υπερδιπλάσια θνητότητα από τα διεθνώς αποδεκτά μέσα στην ΜΕΘ, πράγμα που διέψευδε την κα Κοτανίδου που βεβαίωνε περί του αντιθέτου, ή η παρουσία πολλών επαρχιακών ΜΕΘ με θνητότητα σχεδόν 100% αποκαλύφθηκαν από τις στήλες του Tvxs.gr τον Μάη του 2021 χωρίς όμως να ιδρώσει το αυτί κανενός. Πιθανώς εδώ υπήρξε κρίσιμος κι ο ρόλος των επιστημονικών κολ-γκέρλς, που επιδίδονταν στην ωραιοποίηση της πραγματικότητας και έφθασαν να παρασύρουν τον Πρωθυπουργό στα όσα ανυπόστατα είπε στην Βουλή για την διασωλήνωση εκτός και για τα οποία αργότερα ζήτησε συγγνώμη».

«Αγνοήθηκαν επίσης», συμπλήρωσε, «οι προειδοποιήσεις της άνοιξης του 2021 για την αποτυχία του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες κι αντιθέτως καλλιεργήθηκε τότε η επική ανοησία περί “πανδημίας ανεμβολίαστων”. Ήταν δυστυχώς κάτι σκόπιμο κι εξυπηρετούσε την πολιτική στροφή που παραχωρούσε την προτεραιότητα στους οικονομικούς στόχους. Οι επισημάνσεις για την αδιαφανή και ρουσφετολογική διαλογή ή για τα ηθικώς απαράδεκτα των αναστολών λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού έγιναν εγκαίρως αλλά αγνοήθηκαν επίσης, αν εξαιρέσουμε κάποιες ατελέσφορες προσπάθειες του κ Γεραπετρίτη. Η καταστρεπτική υποτίμηση της Όμικρον από την ομοούσια τριάδα Πλεύρη, του “Μη Σώσουνε” Γεωργιάδη και της Κεραμέως, απέληξε στο φονικότερο κύμα εξ όλων. Δεν υπήρξε ποτέ ειλικρινής απολογισμός».

Καταλήγοντας ο κ. Τζανετής τόνισε: «Γενικά υπήρξε καταστρεπτική η συνέργεια ανεπαρκούς ΕΣΥ και πλήρους χαλάρωσης των μέτρων δημόσιας υγείας (πρόληψη διασποράς). Επρόκειτο για ένα συνδυασμό κακού τερματοφύλα και κακού στόπερ, οπότε η συντριβή ήταν εξασφαλισμένη. Κι όμως ήταν στοιχειώδες…»