Κατά των αυτοδυναμιών και των μονοκομματικών κυβερνήσεων τασσόταμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όταν ήταν εκπρόσωπος Τύπου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», του κόμματος που είχε ιδρύσει η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την αποχώρησή της από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.

Ads

Τότε, ο Γ. Οικονόμου έλεγε ότι «και στη χώρα μας πρέπει να πάρει τέλος η ιστορία των μονοκομματικών κυβερνήσεων».

Το σχετικό βίντεο επανήλθε στην επιφάνεια στο φόντο της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον της απλής αναλογικής, χαρακτηρίζοντάς την «βόμβα», από το βήμα της Βουλής, κατά την τριτολογία στην συζήτηση για την κοινωνική πολιτική.

«Η θέση της ΝΔ είναι ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και κυβερνήσεις προ απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής που μπορούν να είναι ευέλικτες και να κινούνται γρήγορα και να προσελκύουν στελέχη από άλλους χώρους. Όταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά» είπε ο πρωθυπουργός.

Ads

Θέση την οποία προφανώς ο Γ. Οικονόμου οφείλει να υπερασπιστεί, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ούτως ή άλλως η απλή αναλογική ήταν και παραμένει για τον Κ. Μητσοτάκη μια «βόμβα» για αυτό που ο ίδιος εκλαμβάνει ως «σταθερότητα».

Γι΄ αυτό και, αντί για εκλογές το ερχόμενο ο Φθινόπωρο, ο νέος σχεδιασμός του Μαξίμου είναι ανασχηματισμός και αλλαγή εκλογικού νόμου που θα αυξάνει το μπόνους για το πρώτο κόμμα στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική.

Αν και δεν θα μπορεί να ισχύσει από τις πρώτες εκλογές καθώς απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων στην Βουλή, μπορεί όμως να εφαρμοστεί στις δεύτερες με στόχο πάντα την αυτοδυναμία, διασφαλίζοντας στη ΝΔ – πάντα σύμφωνα με τον σχεδιασμό –  δύο συνεχόμενες τετραετίες στην εξουσία.