Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση και συνομιλία με τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη στον Γκουαϊδό και -και όπως είπε- στον λαό της Βενεζουέλας. «Το να σας υποστηρίξουμε, ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε στον τομέα της εξωτερικής μας πολιτική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, μια από τις πρώτες κινήσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Παρακολουθούμε την τραγωδία που εκτυλίσσεται και θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι να μπορεί η Βενεζουέλα να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή της. Γι’ αυτό και εκδηλώσαμε σαφώς την αντίθεσή μας σε ό,τι συμβαίνει από το καθεστώς που είναι σήμερα στα πράγματα, συνταχθήκαμε δηλαδή με τις άλλες χώρες και εκφράσαμε την υποστήριξή μας στον λαό της Βενεζουέλας. Είναι μια πραγματική τραγωδία αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι η θεμελιώδης αρχή πως οι λαοί πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών που πάντα θα στηρίζουμε».

Από την πλευρά του, ο Χουάν Γκουαϊδό έκανε λόγο για ανάγκη να σταματήσει η κρίση στη Βενεζουέλα.

«Πρέπει και θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση. Έχουμε 5.000 πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία, ο λαός μας υποφέρει», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση στην πετρελειοπαραγωγό χώρα της Λατινικής Αμερικής ξέσπασε στις αρχές του 2019 οπότε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ.

Ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Νικολά Μαδούρο, κατηγόρησε τον Γκουάιδο ότι ενήργησε υπό τις εντολές των ΗΠΑ οι οποίες επιθυμούν να τον τοποθετήσουν στην ηγεσία της Βενεζουέλας και να «βάλουν χέρι» στο πετρέλαιο της χώρας. Τον Μαδούρο αναγνωρίζουν ως νόμιμο ηγέτη, εξάλλου, μια σειρά από χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.