Μπόλικο φαίνεται πως ήταν το παρασκήνιο σε ό,τι αφορά την συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι που αποτυπώθηκε και στην καθυστέρηση της ανακοίνωσης του νέου σχήματος κατά μια ώρα (στις 7 το απόγευμα αντί για τις 6 που είχε αρχικά προγραμματιστεί).

Ads

Από το συγκεκριμένο παρασκήνιο δεν έλειψαν βεβαίως οι καραμπόλες, καθώς αρκετά εκείνα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, τα οποία διεξήγαγαν «μακρές διαπραγματεύσεις» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του για την κυβερνητική θέση που θα καταλάμβαναν τελικά στο νέο σχήμα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υπουργείου Άμυνας, για το οποίο ακουγόταν αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας. ο οποίος ανέλαβε τελικά το υπουργείο Υγείας. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ανέλαβε τελικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που προοριζόταν αρχικά για το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο πήγε τελικά ο Κώστας Τσιάρας.

«Μπέρδεμα» προκάλεσε επίσης και η άρνηση του Μάκη Βορίδη να αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας, με τον ίδιο να πηγαίνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πήρε τελικά ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ads

Επιπλέον, εκτός κυβέρνησης βρέθηκε τελικά η Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε συγκεκριμένη πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία απέρριψε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώην υπουργός Τουρισμού είχε εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει και μαζί  τις αρμοδιότητες του Τουρισμού και του Πολιτισμού, κάτι που δεν περιλαμβανόταν στην πρόταση Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πάντως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open είχε σπεύσει να απορρίψει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία «διαπραγματεύσεων» αναφορικά με τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος. «Δεν υπάρχουν πολιτικά πασπαρτού. Δεν μπορεί να λες δε μου χωράει αυτός εδώ, ας τον βάλω εκεί. Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι ικανοί για συγκεκριμένες δουλειές» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.