Από το Μακεδονικό, στο προσφυγικό και από αυτό στη Συνταγματική Αναθεώρηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πρόβλημα να ακολουθήσει τις θέσεις εκπεφρασμένες θέσεις της ΝΔ πριν την τελευταία εκλογή της. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έχει την τάση να διαστρεβλώνει ο ίδιος τις προηγούμενες θέσεις του κόμματος. 

Ads

Το ίδιο συνέβη και σήμερα στη Βουλή, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του αιτιολογήσει γιατί το κόμμα του άλλαξε στάση από τη θέση του 2014 περί αναλογικού εκλογικού συστήματος. 

Συγκεκριμένα, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά η ΝΔ προσπάθησε να εκκινήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, εγχείρημα που δεν ευοδώθηκε λόγω των όσων ακολούθησαν με τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διάλυση της Βουλής.

Τότε εκτός από την πρόταση για προσφυγή στο λαό ως έσχατη λύση για την εκλογή ΠτΔ, η ΝΔ – θέση που επίσης άλλαξε προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης – είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 1 στην κατεύθυνση της συνταγματικής κατοχύρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Ads

Η πρόταση της ΝΔ ήταν η εξής: 

Του άρθρου 54 παρ. 1, ως προς το εκλογικό σύστημα. Και τούτο προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη προσδιορίζεται από την ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικού συστήματος, με δεδομένο το γεγονός ότι η ως τώρα κοινοβουλευτική μας εμπειρία έχει καταδείξει πως το αναλογικό σύστημα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής, συνακόλουθα δε της Κυβέρνησης, η οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται στην εμπιστοσύνη της Βουλής. Και η δεύτερη προσδιορίζεται από την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικότερων εγγυήσεων για την αποφυγή της συχνής – και μάλιστα με αμιγώς κομματικά κριτήρια – αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

Την εν λόγω πρόταση είχε υπογράψει και ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, σήμερα στη Βουλή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας του έθεσε το ζήτημα, ο πρωθυπουργός τον αποκάλεσε «αδιάβαστο».