Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξανέστη χθες ενώπιον της συνομιλίας Τσίπρα-Μακρόν που κατέγραψαν οι κάμερες στη Λευκωσία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το μπαράζ συγχαρητηρίων για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου, δέχθηκε κι ένα μπαράζ ερωτήσεων για τις αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια στην Αθήνα. Και απαντώντας στον Γάλλο πρόεδρο, παρουσία του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, είπε ότι στο συλλαλητήριο του Συντάγματος βρέθηκαν «ακροδεξιοί λαϊκιστές». Για να προσθέσει ότι νομίζει πως «η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπορούν να σκέπτονται και να ασκούν κριτική με το μυαλό τους» είναι υπέρ της συμφωνίας.
Η φράση αυτή ήταν αρκετή για να… κηρύξει νέο μακεδονικό ανένδοτο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό «ανάξιο» και να του καταλογίσει «θράσος» και «ανευθυνότητα μπροστά στους ξένους ηγέτες».
«Ο κ. Τσίπρας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τόλμησε να προσβάλει ξανά τους ´Ελληνες. Χαρακτήρισε, όχι μόνο ως ακροδεξιούς αλλά και ως μη σκεπτόμενους όλους όσοι αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών. Το έκανε, δε, με θράσος και ανευθυνότητα μπροστά στους ξένους ηγέτες. Στον κ. Ζάεφ όμως που επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία, δεν βρήκε κουβέντα να πει». Και κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας: «Δεν είναι μόνο ένας πρωθυπουργός μειοψηφίας. Είναι και ένας ανάξιος πρωθυπουργός που διχάζει τον λαό».
Εκείνο όμως που δεν έγραψαν οι κάμερες και δεν σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα όσα είπαν οι «ευρωπαίοι ηγέτες» στους οποίους αναφέρθηκε κατά το δείπνο που ακολούθησε τησυνομιλία Τσίπρα-Μακρόν.
Στίγμα του κλίματος στο συγκεκριμένο – και πολύ ενδιαφέρον ως προς το παρασκήνιό του – δείπνο, έδωσε σε πρώτο χρόνο η απάντηση του Μαξίμου στον κ. Μητσοτάκη.
«Ο κύριος Μητσοτάκης», ανέφεραν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, «μάλλον έχει πλήρη άγνοια της εικόνας που έχει δώσει με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών στη διεθνή κοινή γνώμη και στους ευρωπαίους ηγέτες, τόσο ο ίδιος και το κόμμα του, όσο και οι βίαιες ενέργειες των ταγμάτων εφόδου στο ελληνικό κοινοβούλιο που έδωσαν τον τόνο κατά το τελευταίο συλλαλητήριο.
Αν οι κάμερες κατέγραφαν χθες και τα off the record σχόλια των ευρωπαίων ηγετών επ’ αυτών, ίσως και να συνειδητοποιούσε τη ζημιά που έχει κάνει τόσο στη παράταξή του όσο και στη χώρα. Και αν δε μας πιστεύει, ας πάρει μια γεύση ακούγοντας τις σημερινές επίσημες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, που ως γνωστόν δεν ανήκει στην Αριστερά».
Πίσω από αυτό το μήνυμα όμως, οι πληροφορίες από τη Λευκωσία λένε ότι, όντως, τα σχόλια των ευρωπαίων ηγετών για το μέτωπο άρνησης της ελληνικής αντιπολίτευσης στη λύση του μακεδονικού ξεπέρασαν ακόμη και τα όρια της διπλωματικής ισορροπίας.
Ο ίδιος ο Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται να εξέφρασε «ειλικρινή απορία» για τη στάση της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τουλάχιστον ένας ακόμη εκ των συμμετεχόντων ηγετών μίλησε για «πολιτική υποκρισία».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα σχόλια αυτά ήταν ίσως και τα πλέον ανώδυνα, καθώς στο δείπνο ακούστηκαν έως και «δηλητηριώδεις» αιχμές για την εν Ελλάδι συντηρητική παράταξη και την ηγεσία της. Κοινός τόπος, δε, ήταν η απορία για τη μετωπικά αρνητική στάση που υιοθέτησε η ΝΔ στο μακεδονικό, αφού – όπως τονίστηκε – είχε πλήρη επίγνωση δύο στοιχείων: Το πρώτο είναι το σημείο στο οποίο είχε οδηγήσει το ζήτημα της πΓΔΜ η διαπαραγμάτευση των δύο τελευταίων δεκαετιών και το δεύτερο πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει καθαρά και συγκεκριμένα οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Κατά τις ίδιες πηγές, απολύτως ενδεικτική του κλίματος ήταν η δημόσια αιχμή που άφησε σήμερα ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό – μια αιχμή, που στόχευσε ευθέως στον Αντώνη Σαμαρά.
«Δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως, το όνομα είχε δοθεί από το 1992», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης δείχνοντας καθαρά τα πεπραγμένα της θητείας Σαμαρά στο υπουργείο Εξωτερικών. Για να προσθέσει με νόημα ότι «έχω την εντύπωση πως θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα»….
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >