Την ώρα που το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων δέχεται σφοδρά πυρά εντός αλλά κι εκτός Βουλής, καθώς ακόμη και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα, έχει ενδιαφέρον μια παλαιότερη επιστημονική προσέγγιση επί του ζητήματος, η οποία έχει την «υπογραφή» του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπτετρίτη, επί του ζητήματος.

Ads

Συγκεκριμένα, το 2017 με τον ιδιότητα του καθηγητή Νομικής  είχε την  επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια του τόμου «Ερμηνεία του Συντάγματος», μαζί με τους συναδέλφους του Φ. Σπυρόπουλο, Ξ. Κοντιάδη και Χ. Ανθόπουλο.

Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα το σχετικό εδάφιο, το οποίο γράφτηκε από την διδάκτορα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Άννα Τσιφτσόγλου, είναι σαφές, καθώς αναφέρεται:  «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

Επιπλέον, στις σελίδες 259-260 του τόμου επισημαίνεται πως η «παράλειψη γνωστοποίησης της συνάθροισης στις αρχές δεν καθιστά τη συνάθροιση παράνομη. Κατά την κρατούσα στη θεωρία άποψη, η γνωστοποίηση της συνάθροισης στις αρχές εναπόκειται στην ευχέρεια του διοργανωτή και φορέα του δικαιώματος».

Ads

Εξίσου σαφές είναι ότι το συγκεκριμένο κείμενο έχει περιβληθεί με την ακαδημαϊκή εγκυρότητα του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Με αυτά τα δεδομένα, πολλοί είναι αυτοί που σημειώνουν με νόημα πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποφεύγει να τοποθετηθεί εδώ και μέρες επί τους ζητήματος. . Αν αυτό συμβεί θα κληθεί να επιλέξει την υπουργική του ιδιότητα ή την ακαδημαϊκή του πορεία και επάρκεια.