Ο Άδωνης Γεωργιάδης τελικά κατέληξε ότι… τα θαλάσσια σύνορα δεν φυλάσσονται εύκολα, σε αντίθεση με τα όσα ο ίδιος δήλωνε προεκλογικά. Το 2016 σε συνέντευξή του, ο Άδωνης Γεωργιάδης επέρριπτε ευθύνες προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τα κύματα των προσφύγων που εισέρρεαν στη χώρα μας. «Ό,τι ζούμε στο μεταναστευτικό έχει υπογραφή από κάτω “Αλέξης Τσίπρας”» έλεγε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος υποστήριζε πως «η τόσο εχθρική στάση πια των υπολοίπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εναντίον της Ελλάδας για το μεταναστευτικό προκύπτει γιατί όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θεωρούν υπεύθυνο τον Τσίπρα, δηλαδή την Ελλάδα. Δηλαδή, αντί να θεωρούν υπεύθυνη την Τουρκία, θεωρούν υπεύθυνη την Ελλάδα. Έχουν δίκιο που θεωρούν υπεύθυνη την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα της Ευρώπης, δεν τα άνοιξε η Τουρκία, απλώς η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας».

Ads

Και πρόσθετε: «Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το 2011, το 2014 στην Ελλάδα μπήκαν 75 χιλιάδες, το 2015 μπήκαν 800 χιλιάδες. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στη Συρία μεταξύ ’14 και ’15, το μόνο που άλλαξε ήταν η κ. Χριστοδουλοπούλου που άνοιξε τα σύνορα. Ήταν σαν να υπήρχε μια τάπα και πήγε και έβγαλε την τάπα. Αυτά που σας περιγράφω για τις ευθύνες της ελληνικής κυβερνήσεως δεν το ξέρω μόνο εγώ, το έχουν καταλάβει και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Τώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης, παραδέχτηκε πως δεν είναι εύκολη η φύλαξη των συνόρων, ειδικά στη θάλασσα και επικαλέστηκε μάλιστα το… Διεθνές Δίκαιο.