Ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θοδωρή Χονδρόγιαννου, στο διεθνές συνέδριο δημοσιογραφίας «A matter of Trust», αναγνώρισε ότι η εφημερίδα του άργησε να αναδείξει το σκάνδαλο των υποκλοπών, αποδίδοντας την καθυστέρηση σε εσφαλμένη εκτίμηση.

Ads

Το πιο σημαντικό είναι ότι παραδέχθηκε ότι τα ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη που ασχολείται με το θέμα «δεν αγαπήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου».

Είναι ευρέως γνωστές οι πιέσεις που ασκούνται από το επιτελείο του πρωθυπουργού ακόμη και σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προκειμένου να μην δημοσιεύουν ο,τιδήποτε δυσάρεστο για την κυβέρνηση. Αλλά είναι η πρώτη φορά που κάποιο διευθυντικό στέλεχος φιλοκυβερνητικού ΜΜΕ το δηλώνει δημόσια.

Άλλωστε, είχε σχολιαστεί ευρύτατα το γεγονός ότι κάποια από τα ρεπορτάζ του Γ. Σουλιώτη που «δεν αγαπήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου» εξαφανίστηκαν από την ιστοσελίδα της εφημερίδας προφανώς για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ads

Παρόλο που η προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ την έχει εκθέσει σε διεθνές επίπεδο, δεν αλλάζουν τίποτα στη στάση τους. Το μόνο που έκαναν ήταν να αναθέσουν στον διπλωμάτη Κ. Κούτρα, πρώην πρόξενο στη Νέα Υόρκη και πρώην εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, να ασχοληθεί με τα ξένα ΜΜΕ για να βελτιωθεί όσο γίνεται η εικόνα του πρωθυπουργού.

Κατά τα άλλα, ίχνος αυτοκριτικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε αν θα συναντήσει τη νέα αποστολή των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στη χώρα μας και κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής του γραφείου των RSF στην ΕΕ και τα Βαλκάνια, Pavol Szalai, ότι «το δικαίωμα στην ενημέρωση στην Ελλάδα, μια βασική ευρωπαϊκή χώρα, έχει υποστεί τρομερές οπισθοδρομήσεις».

Και απάντησε με εντυπωσιακή αυταρέσκεια: «Θα τους συναντήσω οπωσδήποτε και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί θα έχει πολύ μεγάλη αξία στη συζήτηση αυτή να μου εξηγήσουν με βάση ποια λογική και ποια μεθοδολογία έχουν τοποθετήσει 4-5 δικτατορίες όπως και μία χώρα που δεν υπάρχει όπως τα κατεχόμενα της Τουρκίας, πάνω από την Ελλάδα».

Σχετικά με τη δήλωση του επικεφαλής είπε ότι «δεν έχω υπόψιν μου τη συγκεκριμένη δήλωση αλλά θα τους συναντήσω, θα έχω μια χρήσιμη κουβέντα, ελπίζω καλοπροαίρετη και από τη δική τους την πλευρά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε εριστικά: «Θα έχουμε τη δυνατότητα να τους εξηγήσουμε μία σειρά από πράγματα όπως ότι όσο αυτοί μας βαθμολογούν και φαντασιώνονται ότι δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, ενώ εδώ αρθρογραφούν ελεύθερα αρχιδολοφόνοι όπως ο Κουφοντίνας».

Η θεωρία του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είναι θύματα παραπληροφόρησης και έχουν εξαπατηθεί από… στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το σκεπτικό ο Γ. Οικονόμου κατέληξε λέγοντας:

«Η κυβέρνηση στηρίζει με πόρους οριζόντια τη βιωσιμότητα δεκάδων εκατοντάδων επιχειρήσεων ΜΜΕ επαρχιακού Τύπου πανελλαδικής εμβέλειας, παίρνει έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή για να επιδοτήσει το κόστος μεταφοράς και το κόστος χαρτιού, υπογράφει συλλογικές συμβάσεις με την ΕΣΗΕΑ με την ΕΡΤ, όλα αυτά. Όποτε θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν τα ξέρουν αυτά οι άνθρωποι. Ποιες είναι οι πηγές τους. Και να μας πουν και αυτοί με βάση ποια λογική, έχουν φτιάξει στο μυαλό τους αυτό το σχήμα».