Η στάση της ΝΔ απέναντι στον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ προκαλεί τόσο αντιδράσεις, όσο και αρνητικά σχόλια, καθώς απέχει από τη στάση που επέδειξαν τα στελέχη του ίδιου κόμματος κατά το παρελθόν. 

Ads

Μάλιστα, η ΝΔ και ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγουν ακόμη και να διατυπώσουν ξεκάθαρη θέση ενώ στο παρελθόν είχαν επί ενός θέματος που εξάλλου ήταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ που δημιούργησαν. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «πράσινο φως» στα στελέχη της ΝΔ να παρευρεθούν στα συλλαλητήρια των οποίων οι συμμετέχοντες τάσσονται κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε ένα σύνθετο όνομα για την ΠΓΔΜ, ενώ σήμερα η διαπραγμάτευση γίνεται βάση της εθνικής γραμμής που διαμορφώθηκε το 2007-2008 επί κυβέρνησης ΝΔ και επικυρώθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών ήταν αρχιτέκτονας της λύσης μίας ονομασίας με το συνθετικό «Μακεδονία». Μία λύση την οποία επισήμως παρουσίασε στα υπουργικά συμβούλια ως κυβερνητική θέση, με τη στήριξη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στο βίντεο που ακολουθεί, η Ντόρα Μπακογιάννη το 2008 σε ομιλία της αναφέρει την ονομασία «Νέα Μακεδονία» ως πιθανά αποδεκτή ονομασία, αποδίδοντάς της μάλιστα και έμμεσο γεωγραφικό προσδιορισμό. 
 

Ο Κώστας Καραμανλής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, έκανε αναφορά και σε «άλλες Μακεδονίες» πλην της ελληνικής. Ο Αντώνης Σαμαράς που είχε ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή ήταν υποχωρητική στο θέμα των Σκοπίων, υπήρξε ο πρώτος ο οποίος υπέγραψε συμφωνία που αποκαλούσε την πΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 

Ο πρώην πρωθυπουργός, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του κάτω από το πρώτο κείμενο που αποκαλούσε την πΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό ήταν τον Δεκέμβριο του 1991, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ συναντήθηκαν για να εγκρίνουν την εγκαινίαση εμπορικών σχέσεων με τις δημοκρατίες που είχαν προκύψει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. 

Ads

Οι αποφάσεις τους αποτυπώθηκαν στον κανονισμό 3567/1991 και δημοσιεύτηκαν. Γράφουν τα επίσημα έγγραφα: «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 3567/91 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ας Δεκεμβρίου 1991 περί του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιών της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας».

Επιπλέον στις 16 Δεκεμβρίου 1991 υπέγραψε την αναγνώριση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας χωρίς όρους, για το πως θα ονομάζεται η ΠΓΔΜ, στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΟΚ. Όπως γράφει το Documento, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει στην εφημερίδα, ότι την ημέρα της διαπραγμάτευσης ο Σαμαράς δεν απαντούσε στα τηλέφωνα του Έλληνα πρωθυπουργού προκειμένου να πάρει οδηγίες για τους όρους που έπρεπε να θέσει. Μόνο αφού λήφθηκε η απόφαση και δημιουργήθηκε τετελεσμένο ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη. Στη σύνοδο της Λισσαβόνας, αργότερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατάφερε να αποκαλούνται τα Σκόπια FYROM.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Documento, υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή αναφέρει ότι στις επιτροπές που έγιναν 20 Φεβρουαρίου και 1 Απριλίου 2008, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη διατύπωσε την εθνική θέση με την οποία η Ελλάδα θα πήγαινε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε η Ντόρα ήταν σαφής και έδινε την εντύπωση πως εξέφραζε τον Καραμανλή, ο οποίος δεν μιλούσε. Δεν μας έκανε εντύπωση, γιατί θεωρούσαμε ότι ήταν ευκαιρία να κλείσει αυτό το θέμα και αυτό συνόψιζε η Ντόρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε: 

«Η εθνική γραμμή είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μπορεί να γίνει αποδεκτό το όνομα “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας” αν μπορούμε να εξετάσουμε αυτό που έχει τεθεί, το “Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Ο Αντώνης Σαμαράς – που τα κοντινά σε αυτόν στελέχη εγείρουν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις εντός ΝΔ σήμερα – είχε την ίδια θέση με την Ντόρα Μπακογιάννη. Στις 30 Ιανουαρίου 2014 ο υπουργός Εξωτερικών του Σαμαρά Ευάγγελος Βενιζέλος διατύπωσε αυτήν ακριβώς τη θέση από το βήμα της ελληνικής Βουλής, λέγοντας συγκεκριμένα: 

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο “Μακεδονία” που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή». 

Στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, στη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών μελών της Συμμαχίας που έγινε στο δείπνο εργασίας στις 2 Απριλίου 2008, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τοποθετήθηκε για το αίτημα εισόδου της ΠΓΔΜ. Εκεί δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ πριν ξεκαθαρίσει το ζήτημα του ονόματος. Όπως όμως προκύπτει από τα πρακτικά της συζήτησης που διαβιβάστηκαν στις κυβερνήσεις των χωρών – μελών, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται σε άλλες χώρες. Και συγκεκριμένα είπε: 

«Χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση στην πΓΔΜ. Τότε θα δίναμε ισχυρή υποστήριξη. Χωρίς λύση θα εισήγετο στη Συμμαχία πηγή συνεχούς τριβής. Ούτε θα ήταν δυνατή η είσοδος με προσωρινή ονομασία πΓΔΜ που θα οδηγούσε σε μονοπώλιο του όρου “Μακεδονία” που ανήκει σε δύο άλλα κράτη επίσης. Κατά συνέπεια είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αρνηθούμε την πρόσκληση». Με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μιλήσει ουσιαστικά για τρεις Μακεδονίες.