Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά την έναρξη της δίκης για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, τη Δευτέρα. Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, έδωσε το «παρών»  στη δίκη για να συμπαρασταθεί στη μητέρα της φοιτήτριας. Η οποία, μόλις είδε τη Μάγδα Φύσσα να την πλησιάζει, κατέρρευσε στην αγκαλιά της.

Ads

Κατά την έναρξη της δίκης, η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, όταν είδε να κάθονται στο εδώλιο οι δύο κατηγορούμενοι για την άγρια δολοφονία έπειτα από βιασμό της κόρης της, τους οποίους αντίκρισε για πρώτη φορά, άρχισε να τρέμει από οργή. Αν και ο σύζυγός της και συγγενικά της πρόσωπα προσπαθούσαν να τη συγκρατήσουν, η γυναίκα πετάχτηκε από το κάθισμά της φωνάζοντας «καταστρέψανε την ζωή μου και θα κάθομαι να τους βλέπω;».

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε όταν συγγενείς και αστυνομικοί έβγαλαν τη μητέρα του θύματος εκτός της αίθουσας.

Μετά την ανάγνωση της κατηγορίας από την εισαγγελέα Έδρας οι δύο κατηγορούμενοι δια συνηγόρου δήλωσαν πως αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Ads

Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος των κατηγορουμένων, ο 22χρονος, δήλωσε πως αρνείται τον βιασμό, γιατί υπήρξε συναίνεση του θύματος και πως δέχεται όχι την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αλλά της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία.

Η φράση του συνηγόρου περί «συναίνεσης» του θύματος προκάλεσε έκρηξη του πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη, ο οποίος σηκώθηκε όρθιος και φωνάζοντας «ντροπή». Πρόσθεσε πως την κόρη του τη βασάνισαν φρικτά: «Δεν ντρέπεστε; Έγιναν φρικτά πράγματα και λέτε για συναίνεση; Μαρτύρησε στα χέρια τους. Πλήρωνε τον Αλβανό να του πηγαίνει κορίτσια να τα βιάζει. Το δικό μας ήταν το… τυχερό! Αν δεν ήταν η Ελένη μας, θα ήταν κάποιο άλλο κορίτσι στη θέση της. Να τη βασανίζουν και αυτή να τους παρακαλάει να σταματήσουν.. Και εσείς μιλάτε για συναίνεση;»

Ο μικρότερος κατηγορούμενος, 20 ετών αλβανικής καταγωγής, δια συνηγόρου δήλωσε πως αρνείται και τις δύο κατηγορίες.

Πρώτος μάρτυρας στο δικαστήριο καταθέτει ο πατέρας του θύματος Ιωάννης Τοπαλούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχή της κατάθεσής του στον χαρακτήρα του παιδιού του, αλλά και σε όσα έγιναν μέχρι τη στιγμή που παρέλαβε τη σωρό της Ελένης για να την κηδέψει. Χαρακτήρισε την κόρη του ένα «ζωντανό χαρούμενο παιδί, μεγαλωμένο με αγάπη» και συνέχισε: «Ίσως να φταίμε που δεν την κάναμε λίγο καχύποπτη». Επίσης, ο άτυχος πατέρας ζήτησε από την υπεράσπιση να «σταθεί με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη της Ελένης μας».

Είπε, ακόμα, πως στο εδώλιο θα έπρεπε να κάθονται και οι γονείς των κατηγορουμένων γιατί «θα έπρεπε -εφόσον τους είχαν πει πως τα παιδιά τους έχουν επιθετική και παραβατική συμπεριφορά- να έχουν κάνει κάτι».

«Ηθικοί αυτουργοί του πόνου μου η οικογένεια του Έλληνα κατηγορούμενου», ανέφερε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη

Ευθύνες στο συγγενικό περιβάλλον των κατηγορουμένων, ειδικά στους γονείς και τους παππούδες του μεγαλύτερου σε ηλικία, Έλληνα, επέρριψε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη στην κατάθεσή της στο δικαστήριο.

Η κ. Κυριακή Αρμουτίδου κατέθεσε ότι είναι πεπεισμένη όχι μόνο πως η γιαγιά του κατηγορούμενου που μένει κάτω από το «σπίτι κολαστήριο» άκουγε τις κραυγές της κόρης της και αδιαφόρησε αλλά και πως μετά «μπορεί η κυρία γιαγιά να ειδοποίησε τον γιο της και να έστειλαν στο σπίτι τις υπηρέτριές τους να καθαρίσουν τα αίματα του παιδιού μου. Γιατί αυτό έκαναν πάντα. Με τον παρά τους κάλυπταν την παραβατική συμπεριφορά αυτού του τέρατος…». Επίσης, είπε πως δεν αποκλείει μέλη της οικογένειας του κατηγορούμενου να βοήθησαν ακόμη και στη μεταφορά του πτώματος. Ηθικοί αυτουργοί του πόνου μου είναι αυτοί», σημείωσε.

Η μητέρα της νεαρής φοιτήτριας καταφέρθηκε σε βάρος και δύο κοριτσιών, που ήταν φίλες της κόρης της, γιατί δεν της είχαν πει πως έναν χρόνο πριν το τραγικό συμβάν η Ελένη είχε καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα βιασμό από τρία άτομα και ότι φοβόταν πολύ γιατί ανγοήθηκε από τους αστυνομικούς και φαίνεται να την εκβίαζαν με βίντεο οι δράστες.

Η μάρτυρας, έκδηλα οργισμένη, χαρακτήρισε τέρατα τούς δύο κατηγορούμενους, λέγοντας μάλιστα πως «αν ήμουν στην θέση τους, να στάζουν αίματα τα ταβάνια και τα πατώματα, θα ντρεπόμουν. Θα είχα αυτοκτονήσει».

Κατά την κ. Αρμουτίδου, ο νεαρότερος κατηγορούμενος, αλβανικής καταγωγής, στοχοποίησε την Ελένη και αποφάσισαν με τον συγκατηγορούμενό του να «την ξεγελάσουν, να την πάρουν με την αγριότητα, με βία».

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, η μητέρα κινήθηκε προς το εδώλιο φωνάζοντας πως θέλει να δει τα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων. Με τους αστυνομικούς να σχηματίζουν κλοιό γύρω από τους δύο νεαρούς, η μάρτυρας άρχισε να φωνάζει εναντίον των κατηγορουμένων.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της στο δικαστήριο, για τη δολοφονία της κόρης της η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη ένιωσε έντονη αδιαθεσία, κατέρρευσε και χρειάστηκε να την παραλάβει ασθενοφόρο που τη μετέφερε στο νοσοκομείο.

Η Ελένη πάλεψε για τη ζωή της

Στην κατάθεσή του ο άνθρωπος που εξιχνίασε το έγκλημα, ο διοικητής του Κλιμακίου ειδικών αποστολών του Λιμενικού, Θωμάς Ζόβας, είπε, πως όταν εντοπίστηκε η σορός της κοπέλας είχαν περάσει ήδη 48 ώρες και αναζήτησε μέσω καμερών τη μοιραία διαδρομή. Οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες οδήγησαν στον νεαρό Αλβανό κατηγορούμενο καθώς ο μάρτυρας έκανε μαζί του γυμναστική και τον γνώριζε στην όψη.

Όπως κατέθεσε, ο νεαρός ήταν εκείνος που με τη μαρτυρία του οδήγησε στον Ροδίτη συγκατηγορούμενό του υποδεικνύοντας παράλληλα τόσο τον τόπο του εγκλήματος όσο και αυτόν που πέταξαν την Ελένη που ψυχορραγούσε αλλά και τα πράγματα της.

«Θεωρώ πως ο κατηγορούμενος μου είπε την αλήθεια», τόνισε ο μάρτυρας, ο οποίος αναφερόμενος στο διαμέρισμα – σφαγείο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η άτυχη κοπέλα πάλεψε για τη ζωή της. «Είχε παντού αίματα στο σπίτι. Είχαν καθαρίσει τον χώρο αλλά μετά τον έλεγχο με το ειδικό φως προέκυψε πως ήταν γεμάτο αίματα. Ότι έγινε έγινε μάλλον στα γρήγορα. Φαίνονταν ότι δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Υπήρχε ένα μπουκάλι βότκα ανοιχτό αλλά όχι άδειο. Ούτε τα ποτήρια ήταν άδεια» τόνισε.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως θεωρεί τύχη ότι βρέθηκε στη θάλασσα το πτώμα της Ελένης. «Ήταν φρέσκο αν είχε βυθιστεί μπορούσε να είχε χαθεί. Όταν την πετούσαν στη θάλασσα πρόθεσή τους ήταν να την εξαφανίσουν… είχαν αποφασίσει να τη ρίξουν στον γκρεμό, γιατί τους είχε πει ότι θα τους καταγγείλει», τόνισε και σε μια προσπάθεια να καταδείξει την εκτίμησή του ότι και οι δυο πέταξαν την αδικοχαμένη φοιτήτρια στη θάλασσα σήκωσε στα χέρια του έναν αστυνομικό. «Το να κουβαλήσεις κάποιον και να τον κατεβάσεις από τη σκάλα είναι κάτι εφικτό. Το να τον πετάξεις όμως στη θάλασσα θέλει δύο. Για να μπορέσει να φύγει σε απόσταση έπρεπε να πεταχτεί με δύναμη», ανέφερε.

«Το αρνούμαι κατηγορηματικά», αντέδρασε ο νεαρός Αλβανός ενώ λίγο νωρίτερα ο Ροδίτης συγκατηγορούμενος του είπε: «Λυπάμαι για την Ελένη αλλά δεν έγινε τίποτα με την Ελένη…».

Ο μάρτυρας θα συνεχίσει την κατάθεσή του στις 28 Ιανουαρίου ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής να καταθέσουν ο συντάκτης της ιατροδικαστικής έκθεσης αλλά και ειδικός για θέματα DNA.

Ομάδα γυναικών με τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας φώναξε έξω από το δικαστήριο: «Ποτέ μην ξεχαστεί, τι κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη».