Τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά θα έβγαινε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, εκδίδοντας πενταετές ομόλογο και αντλώντας 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95%, με τον Αντώνη Σαμαρά να κουνάει τη σημαία του success story, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ads

Τα φιλοκυβερνητικά -τότε- ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα Τα Νέα «βαρούσαν νταούλια» για την επιτυχία της κυβέρνησης, δηλώνοντας: «Είμαστε κεφάτοι, γυρνάμε από του Σόιμπλε» και έχοντας κεντρικό τίτλο για «αγορές που έσκιζαν τα μνημόνια». «Κίνηση ΜΑΤ που οδηγεί στο τέλος των μνημονίων θεωρούν στο Μαξίμου τη σημερινή έξοδο στις αγορές η οποία προδιαγράφεται ιδιαίτερη επιτυχημένη», έγραφαν Τα Νέα, κάνοντας επίσης λόγο για επενδυτές που «ψήφιζαν» και πάλι Ελλάδα.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η Καθημερινή και έβλεπε τα πρώτα σημάδια εξόδου της χώρας από την κρίση, που τελικά τελείωσε με την έξοδο από το μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο, τέσσερα χρόνια μετά και από την κυβέρνηση Τσίπρα. Η εφημερίδα επέμενα πάντως τότε πως «μόνο κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν βλέπει, επιτέλους, φως στο βάθος του τούνελ».

image

Ads

Την Τρίτη η κυβέρνηση έκανε την πρώτη της έξοδο στις αγορές, στη μετά κρίσης εποχή, η οποία στέφθηκε με επιτυχία αφού άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%. Αυτή τη φορά όμως δεν υπήρχαν νταούλια… Η Καθημερινή κυκλοφόρησε σήμερα με τον τίτλο «Στις αγορές χωρίς… νταούλια», με διάθεση ειρωνείας για τη γνωστή φράση του Αλέξη Τσίπρα, και κάνοντας λόγο για μια έκδοση ομολόγου που έχει κυρίως «συμβολική» σημασία και βλέποντας ως μόνο θετικό το ότι… έγινε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία σπάνια συγκυρία του ελληνικού Τύπου ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Καθημερινής ταυτίστηκε με αυτό την Εφημερίδας των Συντακτών, με την ερμηνεία του θέματος βέβαια να είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη. Κι αυτό γιατί η Εφημερίδα των Συντακτών επέλεξε τον τίτλο «Στις αγορές χωρίς… νταούλια» για να τονίσει ότι το αποτέλεσμα της πρώτης μεταμνημονιακής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ικανοποίησε την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν κατέφυγε σε πανηγυρισμούς αλά… success story.

image

image

Τα Νέα από την πλευρά τους είδαν τις αγορές να αμφισβητούν το «success story Τσίπρα», κάνοντας λόγο για τα ακριβότερα δανεικά στην Ευρώπη στο πρωτοσέλιδο τους και ξεχνώντας ότι το επιτόκιο του 4,95% για το οποίο κάποτε πανηγύριζαν είναι πολύ μεγαλύτερο από το 3,6% που εξασφάλισε το πενταετές ομόλογο της παρούσας κυβέρνησης.

Και κάπως έτσι δικαιολογείται και ο τίτλος της Καθημερινής… Όντως αυτή τη φορά ο φίλα προσκείμενος στην αντιπολίτευση Τύπος, δεν βάρεσε τα νταούλια για την έξοδο στις αγορές.