Μαραθώνια ήταν η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς διήρκεσε πάνω από τρεισήμισι ώρες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για πολλά θέματα, με κυριότερα την οικονομία, τα ενεργειακά και την κοστολόγηση του προγράμματος που παρουσίασε το Σάββατο στο Βελλίδειο, τις παρακολουθήσεις, τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας για μια προοδευτική διακυβέρνηση και τα ελληνοτουρκικά.

Ads

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως κοστολογημένο και ανέρχεται σε 5,6 δισ. Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από την κυβέρνηση για υπερβολικά υψηλό κόστος, σημείωσε πως πρόκειται για σχεδόν το ίδιο κόστος με αυτό των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά τα δύο προγράμματα διαφέρουν ως προς το μοντέλο, ως προς τη στόχευση, την κατεύθυνση, ανέφερε και διευκρίνισε:

«Μας κατηγορούν εμάς αυτοί που μας οδήγησαν σε μνημόνια και σήμερα ακολουθούν τις ίδιες συνταγές της χρεοκοπίας. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 1,5 χρόνο που διαρκεί η κρίση έχει ένα μοντέλο: Παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος. Εμείς έχουμε ένα άλλο μοντέλο. Θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια, θα τη φορολογήσουμε για να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη μεσαία τάξη υπογραμμίζοντας πως «αδικήθηκε», χωρίς όμως να είναι επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Βασικός στόχος ήταν να φέρουμε εις πέρας τον εθνικό στόχο της εξόδου από τα μνημόνια. Τώρα έχουμε ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σχέδιο επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, τονίζοντας πως η ιδιωτικοποίηση της υπήρξε μια «σκανδαλώδης διαδικασία που χρήζει διερεύνησης» και στη συνέχεια αφού ιδιωτικοποιήθηκε «πρωταγωνίστησε στο ράλι της αισχροκέρδειας». Σημείωσε ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ θα «λειτουργεί για την κοινή ωφέλεια και το κοινό συμφέρον και όχι για να έχουν κάποιοι ιδιώτες έσοδα». Επισήμανε μάλιστα πως «όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις» μιλώντας για την Γερμανία και την Γαλλία. «Θα μπει ένα τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια της ΔΕΗ» ανέφερε.

Ads

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες και το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας λοιπόν με προγραμματικές συγκλίσεις δεν δημιουργούν αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη», είπε. Ανέφερε ακόμη πως «στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας», αναρωτώμενος: «Ποια είναι ποιο ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση με πλατιά λαϊκή βάση ή μια κυβέρνηση που κυβερνά με το 1/3 της κοινωνίας».

Διαβάστε επίσης: 

Σχολιάζοντας τον όρο «τερατογένεση» που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, ενώ οι πολίτες θεωρούν τερατογένεση να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίζει να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με νόημα: «Αυτό θα ήταν πραγματική τερατογένεση».

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων και μεταξύ άλλων ανέφερε πως πρόκειται για μια «δημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουν συναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική δειλία» καθώς ρίχνει την ευθύνη στον ανιψιό του  και υπογράμμισε πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε «καρφί» και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς σημείωσε πως το ελάχιστο που περιμένει είναι η τοποθέτησή της για το ίδιο το σκάνδαλο αλλά και την επίκληση του απορρήτου. Παράλληλα ανέφερε πως η κυβερνητική πλειοψηφία μετατρέπει σε παρωδία την εξεταστική επιτροπή και εξευτελίζει τη διαδικασία.

Για την παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη ανέφερε πως το λογισμικό που βρέθηκε στο κινητό του έδινε την δυνατότητα παρακολούθησης των μεταξύ τους επικοινωνιών ακόμη και των συσκέψεων όπου βρίσκονταν και ο ίδιος. Τόνισε ότι «αυτή την υπόθεση δεν θα την αφήσουμε έτσι». Προανήγγειλε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξάντληση της εγχώριας νομοθεσίας. Μάλιστα αναφέρθηκε σε «ποινικές ευθύνες που θα αντιμετωπίσουν όσοι αποκρύπτουν την αλήθεια».

Σε ερωτηση σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:«Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν αν και ισχύει και ότι ως έναν βαθμό κλιμακώνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αν και πάντα υπήρχε ένταση, αυτή η κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα επεκταθεί».

Τέλος, άσκησε κριτική για το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Βόσπορο που όπως είπε «ακολούθησε κλιμάκωση των προκλήσεων», και πρόσθεσε: «Θα περίμενα τον κ. Μητσοτάκη να λέει “γιοκ” στο Ορούτς Ρέις όταν έλεγαν ότι το παρέσυρε ο άνεμος, ή στο Turkaegean, όταν παρέδιδαν την χρήση του ονόματος δήθεν από λάθος ενός υπαλλήλου. Στις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να πει “γιοκ”. Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα επίσης την στιγμή που υπερασπίζεται τα εθνικά δικαιώματα, παράλληλα να αφήνει και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών ή έλλειψης διαύλων επικοινωνίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας».

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε