Η «Ζούγκλα του Καλαί», ο καταυλισμός στη γαλλική ακτή της Μάγχης όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες περιμένοντας να περάσουν στη Βρετανία, εκκενώθηκε και κατεδαφίστηκε από τις γαλλικές αρχές την περασμένη εβδομάδα.

Ads

Ωστόσο στον καταυλισμό, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές, παραμένουν εγκλωβισμένα σε κοντέινερ περίπου 1.500 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες.

Ο Independent παρουσιάζει το Καλαί με το ερημονήσι του «Άρχοντα των Μυγών», όπου μια ομάδα παιδιών καλείται να επιβιώσει μόνη της με καταστροφικά αποτελέσματα. Τα παιδιά στο Καλαί, στην πλειονότητά τους αγόρια μεταξύ 10 έως 17 ετών, κοιμούνται μέσα σε άδεια κοντέινερ και περιπλανιούνται χωρίς καμία επίβλεψη, την ώρα που μπουλντόζες και εργάτες συνεχίζουν την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομακρύνουν τα ερείπια.

Όπως αναφέρουν οργανώσεις οι προμήθειες σε τρόφιμα και νερό είναι ανεπαρκείς. Τα παιδιά είναι φοβισμένα, κλεισμένα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να γνωρίζουν κάτι για το μέλλον τους. «Τα παιδιά είναι απίστευτα αγχωμένα και μπερδεμένα. Οι εθελοντές δεν γνωρίζουν τι να τους πουν, καθώς ούτε οι ίδιοι επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στα κοντέινερ», καταγγέλλει η Τζόσι Νιούτον της οργάνωσης HelpRefugees.

Ads

Η οργάνωση Refugee Community Kitchen -η φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει τροφή στα παιδιά- αναφέρει: «Δεν υπάρχουν επίσημες υπηρεσίες ή φιλανθρωπικές οργανώσεις ή κυβερνητικοί παράγοντες εδώ. Μόνο ισχυρή αστυνομική παρουσία. Σήμερα οι ομάδες μας τελείωσαν δουλειά στις 22:00 το βράδυ, έπειτα από 15 ώρες στη διάρκεια των οποίων προσπαθούσαμε να σερβίρουμε φαγητό και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχουμε απάντηση».

Η οργάνωση σημειώνει ότι τα παιδιά τους ρωτούν πότε θα έρθουν τα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στη Βρετανία, πώς θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους, ρωτούν τους εθελοντές αν έχουν να τους δώσουν παπούτσια ή κουβέρτες.

Από την πλευρά της ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει αρνηθεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσα παιδιά σκοπεύει να υποδεχθεί στο έδαφός της η χώρα, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Φρανσουά Ολάντ που την καλούσε να σκεφτεί το «ηθικό καθήκον» της.

Όσο για τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν το Καλαί, μετά την επέμβαση των γαλλικών αρχών για να μεταφερθούν σε άλλα προσφυγικά κέντρα, οι ζωές τους στη «ζούγκλα» αντανακλώνται μέσα από τα προσωπικά αντικείμενα που εγκατέλειψαν πίσω τους. Οι φωτογραφίες είναι από το Guardian.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image