Εμμένει η τρόικα στις έντονες αντιρρήσεις της σχετικά με το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που έχει προαναγγελθεί ότι θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών πρέπει το ύψος του κοινωνικού μερίσματος να μην επηρεάσει του δημοσιονομικούς στόχους. Επιπλέον, ζητούν να μην δοθεί εξ’ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους αλλά να έχει και «αναπτυξιακά χαρακτηριστικά». Παράλληλα θέτουν θέμα «εξορθολογισμού» αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Στο μεταξύ, χειρότερη της αρχικής εκτίμησης ήταν η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2013, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. 

Ads

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Επιπλέον, το κλιμάκιο της τρόικας εγείρει επιπρόσθετες υποχρεώσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με την τρόικα πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση.

Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, δηλαδή να μη δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Ads

Έτσι, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), με στόχο της αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ζήτημα «εξορθολογισμού» των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων

Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Ωστόσο, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».

Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ).

Σύνδεση αποδοχών στο Δημόσιο με αξιολόγηση

«Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».

Η εν λόγω κίνηση έρχεται μετά τη μείωση της μισθολογικής «ψαλίδας» μεταξύ των απολαβών υψηλόβαθμων υπαλλήλων, που έχουν θέσεις ευθύνης, και των χαμηλότερων κλιμακίων που επέφερε το ενιαίο μισθολόγιο.