Όρους και προαπαιτούμενα που παραπέμπουν σε μνημόνιο βλέπει στο αίτημα παράτασης της δανειακής συμφωνίας που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ΝΔ.

Ads

Πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι η εκτίμηση της ΝΔ είναι ότι μάλλον γίνεται ένα βήμα πίσω σε σχέση με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος γιατί το «master financial assistance facility agreement» πατάει πάνω σε στόχους που είχαν οριστεί το 2012, δηλαδή της τάξης του 3% για το 2015 και το κείμενο της ελληνικής πλευράς μιλάει για ένα ικανό πρωτογενές πλεόνασμα. Επισημαίνουν ακόμη ότι η κυβέρνηση δέχεται την αξιολόγηση, όπως και ότι πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα.

Στο μεταξύ επικρίνουν την νέα κυβέρνηση ότι αθετεί η ίδια τους όρους που απέστειλε καθώς το κείμενο Μοσκοβισί πάνω στο οποίο θέλει να πατήσει η διαπραγμάτευση προβλέπει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και ήδη έχει προχωρήσει στην εξαγγελία δύο τέτοιων ενεργειών: Αυτή για τη ρύθμιση σε 100 δόσεις και αυτή για τα κόκκινα δάνεια.

Η κυβέρνηση δέχεται την αντικατάσταση του προγράμματος και του μνημονίου με το «master financial assistance facility agreement», το οποίο όμως είχε ζητήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του κ. Χαρδούβελη, υποστηρίζουν στη ΝΔ.

Ads

Καραγκούνης: Η κυβέρνηση παίζει με της λέξεις

Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατυπώνει και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ με τους εταίρους.

«Παίζοντας με τις λέξεις, η κυβέρνηση διάλεξε τελικά τη διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή, ζήτησε την επέκταση της “Κύριας Σύμβασης”, που ρητά περιλαμβάνει και το μνημόνιο» υποστηρίζει ο Κώστας Καραγκούνης.

Όμως, προσθέτει, στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, η σύγχυση και η αβεβαιότητα παραμένουν στο ακέραιο, και αυτή βλάπτει και τη διαπραγματευτική μας θέση και την οικονομία. «Ελπίζουμε στο αυριανό Eurogroup να τερματιστεί και η σύγχυση και η αβεβαιότητα και να υπάρξει συμφωνία» καταλήγει.