Σε ένα εντελώς διαφορετικό διεθνές και εθνικό περιβάλλον καλείται να κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου στην φετινή επίσκεψη του στη ΔΕΘ. Φιλοκυβερνητικός τύπος αλλά και κορυφαίοι υπουργοί κάνουν λόγο για “μαύρο Σεπτέμβρη” και θεωρούν ορόσημο για την κυβέρνηση την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Άλλωστε κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνάει ότι η πτώση του Κ.Καραμανλή ξεκίνησε από μια πλήρως αποτυχημένη παρουσία στη ΔΕΘ πριν από περίπου τρία χρόνια.

Το εσωτερικό μέτωπο

Στην ατζέντα της κυβέρνησης τρία θέματα βρίσκονται ιδιαίτερα υψηλά. Το ένα είναι το ζήτημα των οδηγών ταξί, όπου η κατάσταση δε φαίνεται απόλυτα ξεκαθαρισμένη. Οι ιδιοκτήτες ταξί θα κατέβουν και πάλι στους δρόμους, ενώ ο κ.Ραγκούσης σε νέες σημερινές του δηλώσεις εμφανίζεται ανυποχώρητος.

Ads

Το δεύτερο αγκάθι είναι το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Και εδώ υπάρχουν κάποια ερωτηματικά όσον αφορά την τελική πρόταση της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, για τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και για το κατά πόσο το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τελικά τη σημερινή πρόταση. Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι έντονες από καθηγητές και φοιτητές και κανείς δεν αποκλείει δυναμική παρουσία τους στη ΔΕΘ, αλλά και να μπει λουκέτο στα πανεπιστήμια από Σεπτέμβρη. Στην κυβέρνηση εκφράζουν όμως έντονα την ανησυχία τους και για την κατάσταση στα σχολεία, καθώς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία θέτουν σε κίνδυνο την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το τρίτο ζήτημα είναι το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η σχετική συζήτηση για το κατά πόσο κάποιες διατάξεις επιφέρουν νέες επώδυνες περικοπές, ειδικά σε ομάδες υπαλλήλων που στελεχώνουν «ευαίσθητες» υπηρεσίες, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί. Με δεδομένο ότι αρκετοί θα κληθούν να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά, οι φόβοι για κοινωνικές εντάσεις είναι έντονοι.

Όχι άλλα μέτρα

Το “όχι άλλα νέα μέτρα” εξακολουθεί να αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό όμως σε σημερινή του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και να δηλώνει ότι “ο λαός θέλει αλλαγές και όχι εκλογές”. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι ιδιαίτερες αλλαγές που ενδεχομένως αποτυπωθούν ως κοινωνικά αντίβαρα στην κρίση δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Για παράδειγμα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάστηκε όλα τα δυνατά σενάρια που ήθελαν, κρατώντας κάτω από το 23% τον ΦΠΑ εστίασης, να πετύχει και τον στόχο είσπραξης περίπου 750 εκατ. Ευρώ, χωρίς όμως αυτό να καταστεί δυνατό.

Η παρατεταμένη ύφεση και η έλλειψη εσόδων πιέζουν την κυβέρνηση που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να υιοθετήσει τις προτάσεις των αξιωματούχων της τρόικα για νέα μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο όμως έχει θέσει ως στόχο την εξεύρεση 54δις ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Στόχος που με τα υπάρχοντα δεδομένα δε φαντάζει ρεαλιστικός.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μείνουν “εκκρεμότητες” για τον Σεπτέμβρη και μετά. Αλλωστε ο βασικός στόχος αφορά στη νέα δανειακή σύμβαση, που, όπως όλα δείχνουν, θα “κλειδώσει” τον Οκτώβριο – που σημαίνει ότι η έκτη δόση του Σεπτέμβρη θα είναι η τελευταία του πρώτου δανείου με “ακριβότερο” επιτόκιο.

Λιτη η παρουσία της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη

Με στόχο να περιοριστούν οι αποδοκιμασίες και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, σχεδιάζεται το πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.
Από φιλοκυβερνητικά μέσα διέρρευσε χθες ότι η καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία για πρώτη φορά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως κάθε χρόνο.
Η παρουσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα είναι ουσιαστική και λιτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με το σχεδιασμό του προγραμμάτος του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έχουν να αντιμετωπίσουν και τους συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος, που δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ετοιμάζουν σε πρωθυπουργό και υπουργούς, πολύ θερμή υποδοχή.

Η Ευρώπη δε δίνει πλέον λύσεις

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του επένδυσε στην ευρωπαική διαχείριση της κρίσης χρέους της χώρας. Ολη η πολιτική του στηρίχθηκε στην προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από την ΕΕ. Τα δεδομένα όμως τους τελευταίους μήνες έχουν αλλάξει και πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν προσβλέπει σε περαιτέρω στήριξη από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Η ύφεση φαίνεται ότι είναι βαθύτερη από τη προβλεπόμενη και δεν είναι λίγες οι φωνές στην Ευρώπη που μιλούν για ανεξέλεγκη κατάσταση. Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, μπορεί να παρουσιάστηκαν ως μια ανάσα για την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν σε αυτή τη διεθνή συγκυρία να αξιοποιηθούν.

Μάλιστα οικονομολόγοι θεωρούν ότι η απόφαση της Φιλανδίας να ζητήσει χρηματικές εγγυήσεις αποτελεί την αρχή μιας σειράς σπασμοδικών κινήσεων που θα δούμε από κράτη-μέλη. Τέλος ακόμη και η έκδοση ευρωομολόγου που η κυβέρνηση θεωρούσε βέβαιη και ανακουφιστική για την ελληνική οικονομία, φαίνεται να αποτελεί ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο μετά την άρνηση από Γαλλία και κυρίως τη Γερμανία.