Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Την ορκωμοσία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Αμέσως  μετά το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και υποσχέθηκε ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια από το φθινόπωρο. «Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» και «θα βγούμε από το μνημόνιο» ήταν οι υποσχέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την τοποθέτησή του. 

Ads

Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης άρχισαν να καταφθάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο λίγα μόλις λεπτά μετά τις 15.00 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

image


Η ορκομωσία

image

Σαμαράς: Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία
 
«Το νέο κυβερνητικό σχήμα συμβολίζει μια νέα ημέρα στη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπ. Συμβουλίου και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να εξαντλήσει την τετραετία. Μεταξύ άλλων προανήγγειλε φορολογικές μειώσεις για τα επόμενα χρόνια οι οποίες θα ανακοινωθούν, έκανε λόγο για ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων και διόρθωσης των αδικιών, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς απέδωσε εύσημα στα μέλη του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου που δεν μετέχουν πια στην κυβέρνηση, λέγοντας πως όλοι παρήγαγαν σημαντικό έργο. «Δεν ήταν εύκολο να είσαι υπουργός, να στηρίζεις δύσκολες αποφάσεις και να δέχεσαι επιθέσεις, συχνά άδικες» ανέφερε.
 
«Επιτελέστηκε πολύ σύντομα πολύ σημαντικό έργο. Μόλις πριν από δύο χρόνια, λίγοι πίστευαν θα τα καταφέρουμε. Σήμερα όλοι βλέπουν ότι η χώρα έχει κάνει άλματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι μόνο κάποιοι μικρόψυχοι ακόμη αρνούνται την πρόοδο «αλλά όσο περνά ο καιρός θα μένουν μόνοι». Πρόσθεσε πως ότι πετύχαμε οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και στους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση σε δύσκολες στιγμές.

image
 
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ό,τι πετύχαμε οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, αλλά και στους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση σε δύσκολες στιγμές.
 
«Φυσικά φάνηκαν και αδυναμίες, αλλά το συνολικό θετικό αποτέλεσμα το πιστώνεται η χώρα κι όχι μόνο κυβέρνηση. Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον το μέλλον με αισιοδοξία. Τώρα μιλάμε για το μέλλον, πριν από δύο χρόνια αποτρέπαμε την καταστροφή, κουβαλούσαμε ακόμη τις αμαρτίες του παρελθόντος».
 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι πάντα η έξοδος από την κρίση και το τέλος των μνημονίων, που θα επιτευχθεί με διαρθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη. «Η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει, αλλά πρέπει να τεθεί σε στέρεες βάσεις, χωρίς ελλείμματα και ύφεση. Τα ελλείμματα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν». Πρόσθεσε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διορθωθούν οι αδικίες, όπου είναι δυνατόν, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι από τις αρχές Ιουλίου θα ισχύσουν σειρά αλλαγών που κλείδωσαν από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και συγκεκριμένα: συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, αλλά και μεταξύ ιδιωτών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα. Ακολούθως ανέφερε πως με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη θα ανακοινώσουν το φθινόπωρο σειρά φοροελαφρύνσεων μέσα στα επόμενα χρόνια.
 
Βενιζέλος: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα
 
Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν νέο μνημόνιο θα απογοητευτούν πολύ, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
 

Υποστήριξε ότι ο ανασχηματισμός εντάσσεται σε μια δέσμη πολιτικών πρωτοβουλιών, μετά από αυτό που εξέφρασαν οι πολίτες στις εκλογές, επισημαίνοντας πάντως πως ο λαός επέλεξε σταθερότητα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε πως νέα μέτρα λιτότητας αποκλείονται, σημειώνοντας μάλιστα πως αντιθέτως, το πλεόνασμα γίνεται ήδη κοινωνικό μέρισμα.
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους είπε πως στόχος είναι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του, επισημαίνοντας πως «έχει ήδη κουρευτεί χάρη στις δικές μας προσπάθειες». Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε την αντιπολίτευση να συμβάλει στην εθνική διαπραγμάτευση, ενώ τόνισε πως η αποκατάσταση των αδικιών είναι προτεραιότητα.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Έκθεση ΔΝΤ: Νέα μέτρα, ύψους 7,7 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία