Διαδικασία για το χειρισμό του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο από τους οίκους και τις αγορές αναζητά η Ευρωζώνη, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως αναφέρει το Assosiated Press. Την ίδια ώρα, ο Όλι Ρεν «βλέπει» οριστικοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα πριν τις 20 Ιουνίου και τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικας προκειμένου να τοποθετηθεί για το ζήτημα καταβολής της 5ης δόσης.

Ads

«Εξετάζουμε μία συνταγή που δεν θα δουν αρνητικά οι οίκοι αξιολόγησης ούτε θα οδηγήσει σε χρεοκοπία» ανέφερε τη Δευτέρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη συναίνεσης, δήλωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα λύσουν όλα τα προβλήματα και απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την Αθήνα, δεσμευόμενος πως θα έχει επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του Ιουνίου.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Ωστόσο, «βλέπει» οριστικοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα πριν από τις 20 Ιουνίου. «Η οικοδόμηση των επόμενων κινήσεων πάνω στο πακέτο εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί, οι συζητήσεις για την στήριξη στην Ελλάδα και η προώθηση των μεταρρυθμίσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τις 20 Ιουνίου» υποστήριξε.

Τόνισε επίσης ότι «μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πανικό στις αγορές, αλλά θα ήταν και ταπεινωτική για την Ευρωζώνη». Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι ιδιώτες πιστωτές θα κληθούν να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος, και είναι πιθανό η ΕΕ να τους παρακινήσει να παρατείνουν τις προθεσμίες αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζεται στην ΕΕ είναι αυτό της ανταλλαγής των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2014 με νέα ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας και επιτοκίου, με διάρκεια, κατά πάσα πιθανότητα, 7 ετών. Το επιτόκιο θα είναι πολύ κοντά, αν όχι το ίδιο, με αυτό που ήδη χρεώνουν τη βοήθεια οι χώρες της Ευρωζώνης. Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου, η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιούλιο.

Από την πλευρά τους όμως, οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τις επόμενες κινήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποιεί πως το ενδεχόμενο της εθελοντικής αναδιάρθρωσης είναι συνώνυμο με τη χρεοκοπία.

Καμία απόφαση από τη Γερμανία για την 5η δόση

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικας προκειμένου να τοποθετηθεί για το ζήτημα της 5ης δόσης, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο κ. Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά στην καταβολή της 5ης δόσης της βοήθειας στην Ελλάδα θα ανακοινωθεί μόνον εφόσον η έκθεση της τρόικας «μελετηθεί και αναλυθεί», ενώ διαβεβαίωσε δε ότι θα υπάρξει στη συνέχεια ενδελεχής συζήτηση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης πήρε αποστάσεις από τη δήλωση του προεδρεύοντος στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί καταβολής της επόμενης δόσης. «Δεν επρόκειτο περί συγκατάθεσης στην καταβολή της, αλλά για έκφραση γνώμης του κ. Γιούνκερ. Η απόφαση, αν θα καταβληθούν πληρωμές από τη Γερμανία όπως και άλλες χώρες, είναι εθνική απόφαση» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «Γερμανικές πληρωμές αποφασίζονται μόνο από τα γερμανικά όργανα».

«Αυτό που έχουμε προς το παρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ιδέες και προτάσεις, αλλά καμία απόφαση που να είναι δεσμευτική για τη γερμανική κυβέρνηση. Η τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ ήταν μια έκφραση γνώμης. Συναίνεση της Γερμανίας θα υπάρξει μόνον όταν τοποθετηθεί επ΄ αυτού η γερμανική κυβέρνηση» κατέληξε.