Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη σύγκλιση της Συνόδου την ύπαρξη συμφωνίας για την Ελλάδα. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ένα σενάριο που δεν αποκλείει η Α. Μέρκελ.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο παραπέμπει σε πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, της τηλεφωνικής διάσκεψης θα έχει προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες – με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε δύο επείγουσες και παράλληλες διαπραγματεύσεις – η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους – σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης, επισημάνθηκε σήμερα πως η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα στείλει στις αγορές το μήνυμα ότι σημειώνεται «σαφής πρόοδος» στην ευρωζώνη όσον αφορά το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Ο Στέφαν Σάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Μέρκελ «λαμβάνει πάντα μέρος στις συνόδους κορυφής των ηγετών».

Ads

«Ναι» σε διαγραφή χρέους που έχουν ιδιώτες από την Allianz

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, η γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz, που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα Pimco στον κόσμο, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%. Επίσης, τραπεζικές πηγές δήλωναν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συζητηθεί «κούρεμα» κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.

Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz Πάουλ Αχλάιτνερ δήλωσε στους Financial Times Deutschland ότι η όποια συμφωνία πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. «Για παράδειγμα, η χώρα (η Ελλάδα) θα μπορούσε να ανταλλάξει παλιά ομόλογα με ονομαστική αξία 100 με νέα ομόλογα αξίας 70», δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας: «Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να επιτύχουν μία εθελοντική ντε φάκτο μείωση τους χρέους 30% και ταυτόχρονα να επιμηκύνουν την πληρωμή».

Η επίσης γερμανική Handelsblatt αναφέρεται σε έγγραφο της Allianz, με το οποίο η εταιρία φαίνεται να υποστηρίζει μία κατά 25% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για απελευθέρωση πόρων ΕΣΠΑ

Έκκληση να απελευθερώσουν άμεσα τους πόρους του ΕΣΠΑ που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έργα, που βρίσκονται στα χαρτιά απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Ενδεικτικά, μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, από τα 3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται συνολικά τα μισά κονδύλια είναι εγκλωβισμένα σε νεκρές εκχωρήσεις και ανενεργά έργα. Ο κ. Χρυσοχοίδης ανήγγειλε, ακόμη, αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ παρουσίασε πακέτο μέτρων μέτρα με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων.

“Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκούν. Πέρα και έξω από το μνημόνιο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι χρειάζονται αλλαγές για γίνει η χώρα παραγωγική και εξωστρεφής”, τόνισε ο ίδιος.

Μαρτίν Ομπρί: “Θα πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη”

Αυτός είναι και ο τίτλος άρθρου της Μαρτίν Ομπρί, πρώην γενικής γραμματέας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος και νυν υποψήφιας για τις προεδρικές, στην εφημερίδα Λιμπερασιόν.

Η γαλλίδα πολιτικός απορρίπτει κάθε ιδέα εγκατάλειψης της Ελλάδας, κατακρίνει την έως τώρα συμπεριφορά της Ευρώπης, αναπτύσσει τη νέα στρατηγική που θα πρέπει άμεσα να ακολουθηθεί και εκτιμά ότι “ήλθε πλέον η ώρα για την κοινή διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με την απόκτηση ενός υπουργού Οικονομίας”.

Κατά την κ. Ομπρί, η αντίδραση της Ευρώπης ως προς την ελληνική κρίση ήταν “υπερβολικά αργή, υπερβολικά διστακτική και υπερβολικά βίαιη. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε εξοντωθεί στα σπάργανα, ενώ σήμερα εξαπλώνεται”. Σήμερα για την Ελλάδα, δεν τίθεται θέμα λιτότητας, ύφεσης, ούτε καν οικονομίας, “είναι θέμα επιβίωσης ενός λαού”, γράφει.

Για να περιορισθεί η διάδοση της κρίσης, η ίδια υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίζει την επαναγορά τίτλων δημόσιου χρέους των κρατών που έχουν δεχθεί επιθέσεις, ενώ παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός σαφούς και ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της Ελλάδας, με μακροπρόθεσμη δέσμευση.

Για την Μαρτίν Ομπρί το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει τα εξής συγκεκριμένα στοιχεία :

— Ένα εύρωστο ευρωπαϊκό ταμείο οικονομικής αλληλεγγύης.

— Την έκδοση ευρωομολόγων, ώστε να επιμερισθεί ένα μέρος του δημόσιου χρέους των κρατών της ευρωζώνης.

— Μια αναθεώρηση του καταστατικού της ΕΚΤ.

— Τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών προς όφελος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

— Την κοινή διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που θα βασίζεται στην ενίσχυση του Eurogroup και στη δημιουργία θέσης για έναν υπουργό Οικονομίας της ευρωζώνης.

Υπέρ της αλληλεγγύης της ευρωζώνης στην Ελλάδα τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομίας του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξή τους προς τη γαλλόφωνη εφημερίδα “La Libre Belgique”.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανησυχία μου [το ζήτημα του ελληνικού χρέους], γιατί κάτι τέτοιο αφορά και το Βέλγιο. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά εάν η Ελλάδα δηλώσει στάση πληρωμών, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες τόσο για τις βελγικές όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Χρειάζεται να αποφύγουμε μία μετάδοση του κινδύνου από την Ελλάδα στην Ισπανία και στην Ιταλία και στο υπόλοιπο της ευρωζώνης.

Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε και εμάς τους ίδιους, καθώς αποφεύγουμε να βρεθεί ολόκληρη η ευρωζώνη μέσα στη δίνη. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να δηλώσουμε ξεκάθαρα και με δυνατή φωνή σήμερα ότι δεν θα αφήσουμε να χρεοκοπήσει μία χώρα – μέλος της ευρωζώνης» ανέφερε.