Mε τίτλο «Έσβησαν οι μηχανές της ΠΙΤΣΟΣ», οι εργαζόμενοι της ιστορικής βιομηχανίας απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πράξει τα δέοντα, ώστε να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες.
Όπως σημειώνουν σε επιστολή τους, έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο εργοστάσιο που δημιουργήθηκε 22 χρόνια μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς η ΠΙΤΣΟΣ εξοπλίζει εδώ και 156 χρόνια αμέτρητα ελληνικά νοικοκυριά με τα προϊόντα της, στηρίζοντας την ελληνική και τοπική οικονομία με τζίρο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μπαίνοντας σε όλες τις ελληνικές οικογένειες στα 156 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της και ξεκινώντας το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες.
«Η Πίτσος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο 1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών. Δεν υπάρχει οικογένεια στην ευρύτερη περιφέρεια Πειραιά που κάποιο μέλος της, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες, να μην έχει εργαστεί στην ΠΙΤΣΟΣ», τονίζει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στην απόφαση της γερμανικής BSH, θυγατρικής της BOSCH, να βάλει τέλος σε μια κερδοφόρα εταιρεία και να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.
«Εκφράσαμε επανειλημμένα την αγωνία μας και την ανησυχία μας για την τύχη των οικογενειών μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι συνθήκες λόγω της πανδημίας είναι δύσκολες και με την ανεργία να αυξάνεται. Πιστεύουμε ότι το όνομα ΠΙΤΣΟΣ ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των εργαζομένων, που εκφράζουν την αγωνία τους και στη σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια, όπως λένε, της μηδενικής άσκησης πίεσης από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα «για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε υπάρξει μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αφορούσε την Πίτσος)».
Η ιστορία της ΠΙΤΣΟΣ
Η ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες.
Από το 1959 ξεκίνησε και την παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 άρχισε η συνεργασία με τη Siemens και η γιγάντωση της επιχείρησης. Το 1989 ξεκίνησε η παραγωγή ψυγείων No Frost ενώ το 1994 άρχισε εξαγωγή κουζινών σε Σκανδιναβικές χώρες.
Το 1996 ήρθε η μετονομασία της εταιρίας σε BSP Α.Β.Ε. (από τα αρχικά των Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε..
Την εταιρία ήλεγχαν πλέον σε ποσοστό 50%-50% οι Siemens και Bosch, ενώ από το 2014 η Bosch εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens και πήρε τον πλήρη έλεγχο. Την τελευταία τριετία δεν διαφοροποιήθηκε τίποτα σε σχέση με την πιθανότητα της κατασκευής του νέου εργοστασίου και την πραγματοποίηση της επένδυσης των 60 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί το «λουκέτο» για την εμβληματική Πίτσος στην Ελλάδα δυο μήνες πριν την έλευση του 2021.
Πέρα από τα προϊόντα της, η Pitsos είναι χαραγμένη στη μνήμη του μέσου Έλληνα για τις πρωτότυπες διαφημίσεις της.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >