Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θεσμικού θανάτου ολοκληρώθηκε με την κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς, δηλαδή με την απομάκρυνση από τη θερμή περιοχή των σκανδάλων της Ελένης Τουλουπάκη.

Ads

Ο προϊστάμενος της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης ορίστηκε ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ως επικεφαλής του νέου σχήματος που προέκυψε από τη συγχώνευση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Ολα αυτά έγιναν για να λήξει αυτοδικαίως η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη ώστε να παραδώσει όλες τις δικογραφίες που συνδέονται με την υπόθεση Novartis. Μέχρι να φτάσει στην πόρτα της εξόδου, διασύρθηκε, στοχοποιήθηκε, εκφοβίστηκε, έπεσε ακόμη και θύμα διάρρηξης στο σπίτι της.

Στο ερώτημα «ποιος ωφελείται;» η απάντηση είναι εύκολη:

Ads

-Μεγάλος νικητής είναι ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος με το σύνθημα «μέχρι τέλους-ποτέ ξανά» έχει κάνει υπόθεση τιμής γι αυτόν το κλείσιμο του φακέλου Novartis με παραδειγματική τιμωρία των πρωταγωνιστικών προσώπων της έρευνας την οποία ο ίδιος καταγγέλλει ως σκευωρία. Το μένος του εναντίον της Ελ. Τουλουπάκη την οποία θεωρεί «όργανο» του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου είναι γνωστό και η πίεση που έχει ασκήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να «καθαρίσει το τοπίο» είναι δεδομένη.

Πολλοί στη ΝΔ αναρωτιούνται εδώ και καιρό πώς ο πρώην πρωθυπουργός σιωπά με το Oruc Reis να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα φθάνοντας πολύ κοντά στο Καστελόριζο, σε απόσταση λιγότερη των 12 νμ. Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς έριξε την προειδοποιητική βολή, «δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές», και μετά συγκρατήθηκε αναμένοντας τις εξελίξεις, δηλαδή τη συμμόρφωση του Κυρ. Μητσοτάκη στις υποδείξεις σε δύο επίμαχα θέματα: Στη Novartis και στο μεταναστευτικό. Και στα δύο η ατζέντα Σαμαρά έχει επιβληθεί πλήρως και ο πρωθυπουργός δείχνει εντυπωσιακή πειθαρχία, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει την ησυχία του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Είναι πιθανό η εκεχειρία να σπάσει στο εξής, αφού ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πλέον λόγους να κρατάει το στόμα του κλειστό στα θέματα που τον καίνε, όπως είναι τα ελληνοτουρκικά.

Δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις κατά τις οποίες δεν δυσαρεστήθηκε που ο «δικός του» βουλευτής Δ. Βαρτζόπουλος, γγ συντονισμού στην κυβέρνησή του, έφερε σε δύσκολη θέση τον Κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι ήταν λάθος που άνοιξε, όπως άνοιξε, ο τουρισμός το καλοκαίρι.

-Ο δεύτερος νικητής από την εκδίωξη της Ελένης Τουλουπάκη είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος διώκεται για το κακούργημα της δωροδοκίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση. Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί τον εαυτό του θύμα της Ελένης Τουλουπάκη και συμπεριφέρεται όχι ως κατηγορούμενος αλλά ως κατήγορος.

H σεμνότητα, άλλωστε, δεν είναι χαρακτηριστικό του. «Δεν υπάρχει υπουργείο από το οποίο πέρασα που να μην έκανα συγκεκριμένες και γιγαντιαίες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό στη Βουλή.

Επειδή έχει φιλοδοξία να αναλάβει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για να το μετατρέψει σε κόμμα-δορυφόρο της ΝΔ, για τον Ανδρέα Λοβέρδο έχει τεράστια σημασία ότι βγαίνει από τη μέση η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς. Θέλει να κάνει καμπάνια για την διαδοχή της Φώφης Γεννηματά χωρίς δικαστικά άγχη και εμφανιζόμενος ως μαχητής εναντίον μιας πρωτοφανούς σκευωρίας. Πιθανότατα θα τον βοηθήσει στο αφήγημα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει ανάλογα αισθήματα για την Ελένη Τουλουπάκη.