Βέβαιος ότι το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ θα ψηφιστεί εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. «Εγώ δεν εκβιάζομαι», ανέφερε απευθυνόμενος στους γιατρούς του Οργανισμού, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία τους ενώ ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από τον διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μετά την ρήξη που σημειώθηκε στη συνάντηση της Πέμπτης. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζουν τον Άδωνι Γεωργιάδη απαράδεκτο και καταστροφέα της δημόσιας υγείας, ζητώντας επίσης την αποπομπή του. Διαβάστε επίσης: Ιατρικός Σύλλογος: Να αναλογιστεί τις ευθύνες του ο πρωθυπουργός

Ads

«Εγώ ήθελα να κάνουμε ένα διάλογο επί της ουσίας, αλλά πρέπει να θέλουν και άλλοι να τον κάνουν. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κάνουν απεργία διαρκείας, σχεδόν, από τα μέσα Νοεμβρίου. Τους είπα από την αρχή να μην κάνουν απεργία για να μας εκβιάσουν. Εγώ δεν εκβιάζομαι…», είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Βήμα FM.

«Αν η άποψή σου είναι να κλείσεις τα πολυιατρεία, να ζητήσεις από τον Πρωθυπουργό να με αποπέμψει και να ζητήσεις από τους νεοδημοκράτες να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο και μ’ αυτό να πιστεύεις ότι θα με κάνεις να αλλάξω γνώμη, δεν υπάρχει περίπτωση», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΠΥ, με την οποία ζητούν την αποπομπή του.

«Ήρθε στην Ελλάδα η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής για να υποστηρίξει αυτήν την αλλαγή και να πει ότι είναι σωστή. Η αλλαγή αυτή είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα: τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων από τη μία και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) από την άλλη», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ads

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει περίπτωση», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι ήταν λάθος η απόσυρση του μέτρου για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. «Το 25ευρω ήταν ένα σωστό μέτρο και ασφαλώς λάθος η απόσυρσή του, γιατί υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όπου δεν υπάρχει θεσμοθετείται. Στόχος της εισόδου στο νοσοκομείο, του εισιτηρίου νοσηλείας, είναι να εξορθολογίσει το σύστημα και να σταματήσει κυρίως τις εικονικές εισαγωγές, οι οποίες είναι πάρα πολλές στα ελληνικά νοσοκομεία» δήλωσε.

Οριστική ρήξη με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των γιατρών του οργανισμού (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) κατά τη συνάντηση τους με τον υπουργό Υγείας την Πέμπτη, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει απολύτως καμία αλλαγή ως προς ουσιώδη σημεία του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως τονίζουν οι γιατροί του Οργανισμού, ο υπουργός Υγείας «αρνήθηκε πλήρως να αποδεχθεί ακόμη και τη δηλωμένη πρόθεσή του ενώπιόν τους προ τριημέρου να αποδεχθεί πρότασή τους για ύπαρξη κάποιας εύλογης μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να κάνουν διακοπή ελευθέρου επαγγέλματος, όσοι θα ήθελαν να ενταχθούν στο νέο  σύστημα».

Μάλιστα, η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει πως «οι παρευρισκόμενοι θεσμικοί εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας εισέπραξαν μεταξύ άλλων και ειρωνείες του τύπου ότι μπορούμε για προτεινόμενες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου να απευθυνθούμε στη Βουλή, διότι το υπουργείο απλώς εισηγείται, ενώ η Oλομέλεια της Βουλής αποφασίζει τελικά για τους νόμους»

Τέλος, η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αναφέρει:

«Επειδή από την συνάντηση προέκυψε πλήρης άρνηση του υπουργείου σε κάθε λογικό επιχείρημα, αλλά και επειδή αντιμετωπισθήκαμε με προσχήματα και ειρωνείες, αποχωρήσαμε οριστικά από τον διάλογο απαιτώντας την αποπομπή του απαράδεκτου υπουργού, καταστροφέα της δημόσιας υγείας, και καταγγέλλοντάς τον για υποκρισία και ειλημμένες αμετακίνητες αποφάσεις που μοναδικό σκοπό έχουν τον ομολογημένο δημόσια λόγο από τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης, για απόλυση χιλιάδων γιατρών».