Με ομόφωνη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οριστικά και αμετάκλητα, προχωράει η διαδικασία του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη  την εταιρεία «Hellinikon Global I.S.A.» και εγγυητή αυτής την « Lamda Development».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2014 στην μείζονα αυξημένη 7μελή σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ειδική σύνθεση) συζητήθηκε η αίτηση αναθεώρησης της Περιφέρεια Αττικής  και των παρεμβάσεων υπέρ της Περιφέρειας του δικηγόρου Γιώργου Κόκκα ατομικά,  αλλά και ως εκπροσώπου της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας»,  της Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια» και δύο πολιτών.

Οι αιτούντες ζητούσαν την αναίρεση της απόφασης του 6ου Τμήματος του Ε.Σ  που έκρινε νόμιμο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη τη Lamda Development. Το Τμήμα αυτό είχε κάνει, προηγουμένως, δεκτή την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ για ανάκληση της προγενέστερης απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ε.Σ. που είχε αναστείλει τη σχετική διαδικασία για το Ελληνικό.

image

Ads


Όπως κρίθηκε τώρα από τους ανώτατους δικαστές, η  Περιφέρεια Αττικής δεν θεμελιώνει άμεσα σπουδαίο έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης και να ζητά την ανάκληση της δικαστικής απόφασης που επέτρεψε να προχωρήσει ο επίμαχος διαγωνισμός.

Μεταξύ άλλων, στην 1183/2015 της μείζονος σύνθεσής του Ε.Σ. τονίζεται ότι «ενόψει της υφιστάμενης κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου 4062/2012 η  παραδοχή της παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής, προς το σκοπό της μη υπογραφής της σύμβασης  αγοραπωλησίας μετοχών του Ελληνικού,  δεν θα έχει οιαδήποτε έννομη συνέπεια» για την Περιφέρεια.


Και τούτο, διότι «η τυχόν ζημία» που θα υποστεί – όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια  Αττικής –  από την μεταβίβαση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ Ελληνικού που έχει στην κατοχή της  και λειτουργεί υπό την επίβλεψή της, «δεν θα είναι αποτέλεσμα της υπογραφής της  επίμαχης σύμβασης».


Σύμφωνα με την απόφαση του Ε.Σ., η ζημιά που επικαλείται η Περιφέρεια Αττικής προέρχεται από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 του νόμου 4062/2012, που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κ.λ.