Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας λόγω της έξαρσης ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων.

Ads

Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία, είναι τεράστια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 150 παιδιά προσέρχονται σε καθημερινή βάση στα εξωτερικά ιατρεία. Μεγάλη είναι η πίεση και στις ΜΕΘ καθώς υπάρχουν μόνο 55 κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία Παίδων, από τις οποίες οι 32 είναι στην Αττική και οι 23 στην περιφέρεια.

Στην περιφέρεια υπάρχουν 10 κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 6 ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ, 7 ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ σε Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατά την εφημερία τους δέχονται τουλάχιστον 100 περιστατικά, με τις λίστες αναμονής να φτάνουν έως και τις τρεις ώρες. Παράλληλα, άνοδο σημειώνει και ο αριθμός των περιστατικών με λοιμώξεις του αναπνευστικού που χρίζουν νοσηλείας.

Ads

Η πληρότητα στην Δ’ Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday, αγγίζει αυτήν τη στιγμή το 70% και οι περισσότερες εισαγωγές των ασθενών αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού παρά κορονοϊού.

Ουρές έως και τρεις ώρες παρατηρούνται στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» για εξέταση των παιδιών, ενώ μεγάλη πίεση δέχεται και η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων που καλύπτει τη βόρεια Ελλάδα. Λειτουργεί με 8 κρεβάτια και όλα είναι γεμάτα αυτήν τη στιγμή με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Από 90 έως 100 είναι ο αριθμός των περιστατικών στα επείγοντα του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» με τις εισαγωγές αναπνευστικών λοιμώξεων να αγγίζουν περίπου τις 30 σε κάθε εφημερία, ανά τέσσερις ημέρες και η πληρότητα στην Πνευμονολογική Κλινική να φθάνει στο 120%-130%.

Αύξηση στα επείγοντα περιστατικά με παιδιατρικές λοιμώξεις και εισαγωγές παρατηρούνται διαρκώς και στην Β’ Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. «Γεμάτα είναι και τα κρεβάτια της παιδιατρικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ», σημείωσε στο ThessToday.gr o διοικητής του νοσοκομείου Παντελής Παντελιάδης ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη.