Aπέφυγε να κάνει αναφορά στον ακριβή αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μια κλίνη ΜΕΘ o αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, με τη δικαιολογία ότι «ο αριθμός κάθε μέρα αλλάζει γιατί δίνονται εξιτήρια από τις ΜΕΘ μπαίνουν κάποιοι άλλοι οπότε από ώρα σε ώρα αλλάζει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ads

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σχετικά με αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και τον χρόνο αναμονής τους μέχρι να βρεθεί κλινη ΜΕΘ – γιατροί και νοσηλευτές μιλούν για πολυήμερες αναμονές ασθενών- ο κ. Κοντοζαμάνης είπε «ότι δεν ισχύουν αυτά που αναφέρονται περί πολυήμερης αναμονής».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «είναι τέτοια η διαχείριση των περιστατικών όπου μέσα σε 24 ώρες για την πλειονότητα των περιστατικών το πολύ σε 36 ώρες τα περιστατικά που αναμένουν εισαγωγή στη ΜΕΘ έχουν διευθετηθεί και ο αριθμός κάθε μέρα αλλάζει γιατί δίνονται εξιτήρια από τις ΜΕΘ μπαίνουν κάποιοι άλλοι οπότε από ώρα σε ώρα αυτό ο αριθμός αλλάξει. Όσο υπάρχει αναμονή για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε όλους τους πολίτες παρέχεται αναπνευστική υποστήριξη».

Ωστόσο, τόσο οι γιατροί στα νοσοκομεία όσο και νοσηλευτες μιλούν για ασθενείς που περιμένουν πολλές μέρες για μια κλίνη ΜΕΘ. «Εβδομήντα τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και 50 εξ αυτών περιμένουν από 2 έως 10 ημέρες», ανέφερε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Ads

Την ίδια στιγμή σε ερώτημα που τέθηκε στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου για τις επιπτώσεις στην υγεία των διασωληνωμένων ασθενών που περιμένουν για κλίνη ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους, η ίδια απάντησε πως: «Το βασικό πρόβλημα των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια και αυτο αντιμετωπίζεται με την μηχανική υποστήριξη της αναπνοής μέσω της διασωλήνωσης, στη συνέχεια διακομίζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε συντομο και εύλογο χρονικό διάστημα».

Από τη μεριά του ο Πάνος Παπανικολάου εξαπέλυσε πυρά στον Β. Κοντοζαμάνη με ανάρτηση που κοινοποίηση στο προφίλ του στο twitter «από συνάδελφο Παθολόγο υπεύθυνη πτέρυγας νοσηλείας COVID στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”». Στην αναρτηση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ψεύτης, βγάζει τρελούς τους υγειονομικούς», αναφερόμενη στον αναπληρωτής υπουργός Υγείας.