Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει καλέσει σήμερα Κυριακή στις 17:00 το απόγευμα η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με αφορμή τη θανάτωση του χιμπατζή χθες, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ads

Το ζώο που θανατώθηκε, ήταν το μεγαλύτερο από τους χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, 27 ετών και περίπου 1.80 σε ύψος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πάρκου, μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, ο μεγαλύτερος κατάφερε να περάσει τον ηλεκτροφόρο φράκτη και την τάφρο περιμετρικά του κλουβιού του, βγαίνοντας στον περιβάλλοντα χώρο. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο του Πάρκου για ανάλογες περιπτώσεις.

«Ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αττικό Πάρκο.

Οι εξηγήσεις ωστόσο περί ασφάλειας του κοινού δεν βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους σχετικά με την απόφαση θανάτωσης του ζώου και όχι νάρκωσής του, αλλά και για τη λειτουργία τέτοιων χώρων εγκλεισμού και βασανισμού ζώων.

Διευθυντής πάρκου: Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση

Ads

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Αττικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουάρ, ανέφερε πως είναι μία δύσκολη ημέρα για την ομάδα του Αττικού Πάρκου, ενώ τόνισε πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

«Ο χιμπατζής απλώς πέρασε από το πάρκινγκ του πάρκου και ανέβηκε από την βόρεια πλευρά, ακολουθώντας την περίφραξη του πάρκου. Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου που είχε πολύ υψηλή ανδρεναλίνη. Ένα ζώο λοιπόν σαν αυτό ήταν αδύνατο να ναρκωθεί, καθώς υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να επιτεθεί σε κάποιον», τόνισε.

Ο κ. Λασουάρ ανέφερε πως ακολουθήθηκαν οι διεθνείς κανόνες για τα ζωολογικά πάρκα, καθώς οι χιμπατζήδες είναι οι πρώτοι στην λίστα των επικίνδυνων ζώων σε περίπτωση διαφυγής.