Την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Έιβιντ Βαντ Πέτερσον προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, που κατηγόρησε τη Νορβηγία ότι επωφελείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ads

Όπως μετέδωσε το νορβηγικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου Διαλόγου Νέων το Σάββατο, ο Μοραβιέτσκι επέκρινε τη Νορβηγία για τα αυξανόμενα κέρδη της από την πώληση ορυκτών καυσίμων ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Νορβηγία «άθελά της κερδοσκοπεί στον πόλεμο» και πρότεινε στο Όσλο «να μοιραστεί αμέσως τα κέρδη». Συνέστησε επίσης στους νέους να γράψουν επιστολές στους Νορβηγούς συνομηλίκους τους για να συζητήσουν το πρόβλημα.

«Τα υπερβολικά κέρδη από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου τοποθετούνται ως επί το πλείστον στο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο (γνωστό και ως Ταμείο Πετρελαίου) για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Βαντ Πάτερσον, τον οποίο επικαλείται το NRK. Αν και παραδέχθηκε ότι «τα έσοδα από το πετρέλαιο αυξήθηκαν» ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι «από την αρχή του έτους η αξία του ταμείου έχει μειωθεί κατά περίπου 550.000.000 NOK (σχεδόν 53.631.200 ευρώ)».

Προκειμένου να απορρίψει το επιχείρημα του Μοραβιέτσκι σχετικά με την ωφέλεια από την τραγωδία της Ουκρανίας, πρόσθεσε ότι «η Νορβηγία έχει συμβάλει σημαντικά στη στήριξη της Ουκρανίας και θα συμβάλει ακόμη περισσότερο».

Ads

Ο Γιορν Χολμ Χάνσεν, ανώτερος ερευνητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αστικών και Περιφερειακών Ερευνών (NIBR), στον οποίο το NRK είπε ότι η Πολωνία «το έχει στον γενετικό της κώδικα» να επιτίθεται λεκτικά σε άλλες χώρες και σε αυτή την περίπτωση η επίθεση «είχε σκοπό να καλύψει τα αυξανόμενα προβλήματα» που προκαλεί στη χώρα η μαζική εισροή Ουκρανών προσφύγων.

Από την άλλη πλευρά, η βουλευτής των Πρασίνων Ιαν Μαρί Μπεργκ πιστεύει ότι τα πρόσθετα έσοδα από την αυξημένη πώληση πετρελαίου δεν θα πρέπει να μπουν στο Ταμείο Συντάξεων, αλλά να δαπανηθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο Μοραβιέτσκι αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας του. Ο Μαρτσίν Γιακουμπόφκσι, δήμαρχος της πόλης Mińsk Mazowiecki, επεσήμανε ότι η Νορβηγία «δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους λιγότερο εύπορους εταίρους της» στο Norway Grants. «Στην τρέχουσα έκδοση, η Πολωνία θα λάβει 809.000.000 ευρώ» από αυτή την πηγή, έγραψε στο Twitter.

Πηγή: Euractiv